Muffiny czekoladowe z budyniem

Muffiny czekoladowe z budyniem
Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki groszków/wiórków czekoladowych,
  • opakowanie budyniu śmietankowego + 2 szklanki mleka.

Składniki:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do jednej miski, dodać kakao, cukier i razem wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jajko, olej. Do suchych składników przelać mokre i wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (nie przejmować się grudkami). Na koniec wmieszać delikatnie groszki czekoladowe. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
Gotowe ciasto przekładać do papilotek / foremek na muffiny – 1 łyżka ciasta, następnie trochę budyniu i na to łyżka ciasta. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Odstawić do wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *