Składniki:
- 50 dag mąki,
- 1/2 szklanki cukru (można 3/4 szkl. jak ktoś lubi bardzo słodkie),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- niecałe 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- sok z 1 cytryny,
- 1 szklanka mocnego naparu z herbaty ( ja użyłam herbatki “Bukiet ziół” z Lidla – koper włoski, rooibos, rumianek, melisa, mięta, dzika róża, werbena, bratek, trawa cytrynowa, tymianek, cykoria prażona, lukrecja ),
- 50 g rodzynek.
Przygotowanie:
Olej, jajka, sok z cytryny i napar dobrze wymieszać. Osobno wymieszać mąkę, proszek i cukier. Połączyć suche i mokre składniki. Dodać rodzynki. Wymieszać na jednolitą masę. Przekładać do papilotek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w temp. 170 stopni.