Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 4 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- odrobina oleju.
Składniki na farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 200 g sera feta,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem zmiksować i odstawić na pół godziny.
Masło roztopić na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę, a potem szpinak. Dusić aż woda odparuje, po czym wkruszyć fetę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Naleśniki usmażyć i posmarować farszem i zwinąć.
Gotowe można podsmażyć jeszcze na maśle albo posypać żółtym serem i chwilę zapiec.
Uwielbiam takie naleśniczki, może zrobię na kolację, zamiast fety dodaję ser bałkański(np.z lidla), troszkę mniej słony 🙂
Też czasami fetę zastępuję lidlowym serem bałkańskim. Również przy robieniu tych naleśników 🙂 Także polecam.
moje ulubione nadzienie to wytrawnych naleśników *-* szpinak <3
Znalazłam ten przepis poprzez mikser kulinarny, zwróciłam na niego uwagę bo robię naleśniki w identyczny sposób. Robię do nich jeszcze sos czosnkowy- 2 łyżeczki śmietany, 2 majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz- pasuje idealnie. Polecam i pozdrawiam:)
Faktycznie, z sosem czosnkowym idealnie pasuje. Z pewnością wypróbuje Twój sos.