• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina oleju.

Składniki na farsz:

  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem zmiksować i odstawić na pół godziny.
Masło roztopić na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę, a potem szpinak. Dusić aż woda odparuje,  po czym wkruszyć fetę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Naleśniki usmażyć i posmarować farszem i zwinąć.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Gotowe można  podsmażyć jeszcze na maśle albo posypać żółtym serem i chwilę zapiec.
      

Nawigacja wpisu

Bułeczki z rodzynkami
Koktajl mleczno-bananowy

5 comments

  • Luka
    5 czerwca 2013

    Uwielbiam takie naleśniczki, może zrobię na kolację, zamiast fety dodaję ser bałkański(np.z lidla), troszkę mniej słony 🙂

    Reply
    • mmagdaz
      5 czerwca 2013

      Też czasami fetę zastępuję lidlowym serem bałkańskim. Również przy robieniu tych naleśników 🙂 Także polecam.

      Reply
  • teenager ;)
    4 czerwca 2013

    moje ulubione nadzienie to wytrawnych naleśników *-* szpinak <3

    Reply
  • Ela
    3 czerwca 2013

    Znalazłam ten przepis poprzez mikser kulinarny, zwróciłam na niego uwagę bo robię naleśniki w identyczny sposób. Robię do nich jeszcze sos czosnkowy- 2 łyżeczki śmietany, 2 majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz- pasuje idealnie. Polecam i pozdrawiam:)

    Reply
    • mmagdaz
      3 czerwca 2013

      Faktycznie, z sosem czosnkowym idealnie pasuje. Z pewnością wypróbuje Twój sos.

      Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij