• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą
Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie
Farsz: Masło roztopić na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem szpinak. Dusić aż woda odparuje, po czym dodać fetę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto: Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą. Wyrabiać, aż będzie elastyczne. Odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać kółka,nakładać na nie łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi (ja używam do tego maszynki do lepienia pierogów 🙂 ) Pierogi ugotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

Zobacz wpisy

Groszek ptysiowy
Łosoś z pomidorową salsą

4 comments

  • Daga
    27 listopada 2013

    Pychota:)Polecam

    Reply
  • Goga
    7 października 2013

    Pyszne pierożki, u mnie dziś naleśniki właśnie ze szpinakiem, tylko zamiast fety do farszu dodaję ser Bałkański(np. z lidla), troszkę mniej słony 🙂

    Reply
  • przepis naleśniki
    5 października 2013

    Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    Reply
  • wedelka
    4 października 2013

    Jedne z moich ulubionych 🙂

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij