Category Archives: Ciasta

Piernik krakowski

Piernik krakowski
Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodawać kolejno mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać margarynęubijając dalej. Na koniec dodać powidła i dobrze wymieszać.
Przelać ciasto do natłuszczonej iposypanej mąką foremki (keksówkaok 25 cm). Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Odstawić do ostudzenia. Ciasto można podawać polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

Holenderskie ciasto maślane

Holenderskie ciasto maślane
Składniki:

  • 200 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka mleka,
  • odrobina masła i mąki do posmarowania.

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, masło i szczyptę soli. Wyrobić za pomocą robota kuchennego albo ręcznie (ciasto będzie miało konsystencję podobną do ciasta kruchego).
Ciasto wyłożyć do formy, skropić mlekiem i ponakłuwać widelcem.
Holenderskie ciasto maślane
Piec w 175 stopniach przez ok. 35 minut.
Holenderskie ciasto maślane

Biało-czarna babka piaskowa

Biało-czarna babka piaskowa
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z mąką i aromatem. Margarynę stopić i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć kakaowe ciasto na białe ciasto w foremce. Piec ok. 50 minut w 150 stopniach.

Makowiec

Makowiec
Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 60 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli.
  • 30 dag masy makowej.

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mleka. Odstawić, żeby ruszyły. Następnie z rozczynu, reszty cukru, mleka, jajek, soli i mąki zagnieść ciasto. Na koniec dodać roztopione masło. Zagniatać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Odstawić na wyrośnięcia.
WYrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (30x40cm). Posmarować masą makową i zwinąć. Końce zlepić. Odstawić  znowu do wyrośnięcia.  Piec w 200 spniach ok. godzinę.

Keks drożdżowy

Keks drożdżowy
Składniki:

  • 60 dag mąki,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 50 g drożdży,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 100 rodzynek,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Wsypać do miski 50 dag mąki, zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Zaypać mąką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać jajka, sól, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Dodać 200 g miękkiego masła i pozostałą mąkę, ponownie agnieść i znów odstawić na 15 minut. Nakoniec dodać do ciasta bakalie. Uformować podłużny keks i odstawić na pół godziny.
Piec 60 minut w 200 stopniach. Odstawić do ostudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Keks

Keks
Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 150 g margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 180 g bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle),
  • cukier puder.

Przygotowanie:
Bakalie pokroić na mnniejsze kawałki i delikatnie obtoczyć w mące. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie.
Keksówkę o długości ok. 20cm posmarować masłem i obsypaćmąką. Wyłożyć do niej ciasto. Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach.
Zostawić ciasto w formie, żeby trochę ostygło, potem wyjąć i ułożyć na kratce do całkowitego ostudzenia.
Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i wody i polukrować ciasto.

Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami
Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jabłek,
  • cynamon (ile kto lubi) + 3 łyżki cukru (zależy jak kwaśne są jabłka).

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka i ponownie dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy i mieszać dolewając mleko. Formę o rozmiarze ok. 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić. Obsypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć jabłka. Pie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzone ciasto polać lukrem zrobionym z soku cytrynowego i cukru pudru.

Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką
Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 125 ml letniego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 10 dag margaryny.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • 60 g margaryny,
  • 60 g cukru.

Przygotowanie:
Z drożdży, połowy mleka i 2 łyżek mąki robić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Następnie rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny i jajkami. Ciasto wyrobić, na koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do natłuszczonej formy i znowu odstawić do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść i gotową kruszonką posypać ciasto drożdżowe.  Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Drożdżówka z kruszonką

Sernik

Sernik
Składniki:

  • 75 dag miękkiego twarogu,
  • 125 ml mleka,
  • 12,5 dag cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • troszkę mąki do obsypania rodzynek,
  • masło do posmarowania formy.

Przygotowanie:
Ser, mleko, budyń w proszku, cukier waniliowy, 2 żółtka, sok z cytryny zmiksować na gładko. Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką. Białka ubić z cukrem. Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać rodzynki i skórkę. Formę wysmarować masłem i wylać do niej masę sernikową. Piec w 150 stopniach przez 2 godziny. Zostawić w formie do ostygnięcia.

Kakaowa stefanka z bananami

Kakaowa stefanka z bananami

Stefanka z przepisu, który już kiedyś zamieszczałam (Waniliowo-kakaowa stefanka na herbatnikach).  Tym razem tylko wersja kakaowa.

Składniki na ciasto:

  • 40 herbatników,
  • 3/4  litra mleka,
  • 1/4 szklanki kaszy manny,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 3 banany.

Składniki na polewę:

  • 1/3 kostki masła,
  • łyżka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć 20 herbatnikami. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzewać razem aż cukier i tłuszcz się rozpuszczą. Powoli dosypywać kaszę manną i szybko mieszać, żeby powstała gładka masa. Zdjąć z ognia jak masa będzie już gęsta. Wylać połowę gotowej masy  kakaowej na herbatniki i wyrównać. Ułożyć na masie kawałki pokrojonego banana i zalać drugą połową masy. Na wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki.

Wszystkie składniki na polewę wrzucić do rondelka i podgrzewać do czasu jak tłuszcz i cukier się rozpuszczą i polewa będzie gładką. Wylać polewę na ciasto. Odstawić na kilka godzin do lodówki.