Category Archives: Ciastka

Pierniczki

pierniczki

Składniki:

    • 200 g miodu,
    • 200 g mąki,
    • 200 g cukru pudru,
    • 120 g masła,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki przyprawy do pierników.

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników. Następnie dodać pokrojone masło i przesiekać wszystko nożem. Usypać kopiec i zrobić w środku dołek, wlać do niego miód i jajko. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami różne kształty.
Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
Zimne pierniczki dowolnie udekorować i schować do puszki. Odstawić aby zmiękły.

Babeczki z kremem z masła orzechowego

babeczki z orzechami

Przepis pochodzi z http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/babeczki-z-kremem-z-masla-orzechowego-13.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka,
  • 65 g cukru pudru.

Składniki na krem:

  • 100 g cukru pudru,
  • 320 g masła orzechowego,
  • 130 g miękkiego masła,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (u mnie midaly).

Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki i z pozostałymi składnikami zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do babeczek. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone odstawić do ostynięcia.

Masło orzechowe zmiksować na gładko ze zwykłym masłem. Kremówkę ubić. Następnie do masła dodawać stopniowo cukier puder nadal miksując. Na koniec masę wymieszać z ubitą smietaną.

Ostudzone babeczki wypełnić kremem orzechowym i posypać orzeszkami lub migdałami.

Orzechowe ule z adwokatem

ule orzechoweSkładniki:

  • 300g zmielonych orzechów włoskich,
  • 200g cukru pudru,
  • 40g rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka cukru waniliowy,
  • 3 łyżki mleka skondensowanego,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • adwokat lub likier czekoladowy (lub jeszcze inne nadzienie),
  • okrągłe wafelki.

Przygotowanie:
Orzechy, cukier puder, cukier waniliowy i kakao wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, mleko skondensowane i spirytus – jeszcze raz dobrze zmiksować. Taką masą wylepiać foremki od uli. W środku każdego ula robić dziurkę i wypełniać nadzieniem (u mnie jak widać na zdjęciu tym razem likier czekoladowy). Dziurkę zakleić masą lub okrągłym wafelkiem.

Ciastka orzechowe

ciastka orzechowe

Składniki:

    • 125 g masła,
    • 100 g masła orzechowego,
    • 200 g drobnego cukru,
    • 1 jajko,
    • 1,5 szkl. mąki pszennej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Masło, masło orzechowe i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajko dalej miksując. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Z gotowej masy robić 2 cm kulki, lekko spłaszczać i układać na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastka piec ok. 15 minut. Na początku będą miękkie, ale po kilku minutach stwardnieją.

Babeczki marcepanowe z żurawiną

babeczki marcepanowePrzepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/marcepanowe-babeczki-z-zurawina

Składniki na 8-10 sztuk:

  • 150 g masła,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach,
  • 300 g świeżej żurawiny.

Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim i miksować. Następnie dodać aromat migdałowy i dalej zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmielone migdały i wymieszać. Dalej dodać startą masę marcepanową i znów wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać troszkę mleka. Na końcu wmieszać świeżą żurawinę.
Gotowe ciasto przełożyć do papilotek na muffiny wypełniając je prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez 25 – 30 minut do suchego patyczka.

Mini szarlotki

mini szarlotki

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier w zależności od kwaśności jabłek.

Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie kruche ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusić w garnku aż zmiękną. Następnie dodać cynamon i ewentualnie cukier.Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Do każdej następnie włożyć nadzienie jabłkowe. Na wierzchu ułożyć w kratkę paseczki z kruchego ciasta. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

mini szarlotki

Waniliowe kruche ciasteczka

kruche ciastka

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść razem. Następnie schłodzić godzinę w lodówce. Rozwałkować ciasto na ok. 5 mm i wykroić foremkami ciasteczka. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok.10 minut.

Orzeszki z masą kakaową

orzeszki

Składniki na łupinki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 65 g masła,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić jak kruche. Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z resztą składników. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu robić z ciasta małe kuleczki i piec w maszynce do orzeszków ok. 3 minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.

Margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą rozpuścić na małym ogniu. Następnie zdjąć z kuchenki i do jeszcze gorącego dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać.

Gotową masę nakładać do łupinek orzeszków i łączyć po dwie. Tak przygotowane orzeszki odstawić do całkowitego zastygnięcia masy.

Sajgonki z ciasta francuskiego

sajgonki

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • 2 białka,
  • 150 ml mleka,
  • 1 papryczka chili, umyta, posiekana
  • 1 tabliczka czekolady deserowej, podzielonej na kawałki,
  • 0,5 l oleju słonecznikowego.

Farsz:

  • 200-250 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 100 g suszonej żurawiny, posiekanej,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 żółtka.


Przygotowanie:

Orzechy włoskie i żurawinę posiekać. Kilka orzechów i niewielką ilość żurawiny odłożyć do dekoracji. Posiekane orzechy i żurawinę przełożyć do naczynia. Dodać 2-3 łyżki cukru trzcinowego oraz 2 żółtka, następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto francuskie rozwałkować możliwie jak najcieniej. Następnie pokroić na prostokątne paski. Na każdy pasek nałożyć łyżkę farszu, następnie zawijać sajgonki.
Końce zawiniętych sajgonek posmarować białkiem i dokładnie skleić ciasto, tak aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Sajgonki wstawić do lodówki na 15-20 minut. Mleko w tym czasie zagotować. Posiekaną papryczkę chili dodać do gotującego się mleka, gotować 1-2 minuty. Następnie mleko odcedzić, tak aby nie było w nim papryczki.
Czekoladę deserową rozpuścić w gorącym mleku. Dokładnie mieszać do momentu uzyskania gładkiego sosu.
W garnku rozgrzać olej. Smażymy w nim sajgonki na złoty kolor.
Wysmażone sajgonki wyjąć na papierowy ręcznik, odsączyć je z tłuszczu. Podawać z sosem i udekorowane pozstałymi bakaliami.

Twarogowe trufle

trufle twarogoweSkładniki:

  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 5 łyżek kakao rozpuszczalnego.

Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z miodem i 4 łyżkami kakao. Odstawić masę na godzinę do lodówki. Następnie z masy uformować kulki i obtoczyć je w pozostałym kakao. Wstawić znowu przynajmniej na godzinę do lodówki.