Category Archives: Ciastka

Mini szarlotki

mini szarlotki

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier w zależności od kwaśności jabłek.

Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie kruche ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusić w garnku aż zmiękną. Następnie dodać cynamon i ewentualnie cukier.Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Do każdej następnie włożyć nadzienie jabłkowe. Na wierzchu ułożyć w kratkę paseczki z kruchego ciasta. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

mini szarlotki

Waniliowe kruche ciasteczka

kruche ciastka

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść razem. Następnie schłodzić godzinę w lodówce. Rozwałkować ciasto na ok. 5 mm i wykroić foremkami ciasteczka. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok.10 minut.

Orzeszki z masą kakaową

orzeszki

Składniki na łupinki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 65 g masła,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić jak kruche. Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z resztą składników. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu robić z ciasta małe kuleczki i piec w maszynce do orzeszków ok. 3 minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.

Margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą rozpuścić na małym ogniu. Następnie zdjąć z kuchenki i do jeszcze gorącego dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać.

Gotową masę nakładać do łupinek orzeszków i łączyć po dwie. Tak przygotowane orzeszki odstawić do całkowitego zastygnięcia masy.

Sajgonki z ciasta francuskiego

sajgonki

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • 2 białka,
  • 150 ml mleka,
  • 1 papryczka chili, umyta, posiekana
  • 1 tabliczka czekolady deserowej, podzielonej na kawałki,
  • 0,5 l oleju słonecznikowego.

Farsz:

  • 200-250 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 100 g suszonej żurawiny, posiekanej,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 żółtka.


Przygotowanie:

Orzechy włoskie i żurawinę posiekać. Kilka orzechów i niewielką ilość żurawiny odłożyć do dekoracji. Posiekane orzechy i żurawinę przełożyć do naczynia. Dodać 2-3 łyżki cukru trzcinowego oraz 2 żółtka, następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto francuskie rozwałkować możliwie jak najcieniej. Następnie pokroić na prostokątne paski. Na każdy pasek nałożyć łyżkę farszu, następnie zawijać sajgonki.
Końce zawiniętych sajgonek posmarować białkiem i dokładnie skleić ciasto, tak aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Sajgonki wstawić do lodówki na 15-20 minut. Mleko w tym czasie zagotować. Posiekaną papryczkę chili dodać do gotującego się mleka, gotować 1-2 minuty. Następnie mleko odcedzić, tak aby nie było w nim papryczki.
Czekoladę deserową rozpuścić w gorącym mleku. Dokładnie mieszać do momentu uzyskania gładkiego sosu.
W garnku rozgrzać olej. Smażymy w nim sajgonki na złoty kolor.
Wysmażone sajgonki wyjąć na papierowy ręcznik, odsączyć je z tłuszczu. Podawać z sosem i udekorowane pozstałymi bakaliami.

Twarogowe trufle

trufle twarogoweSkładniki:

  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 5 łyżek kakao rozpuszczalnego.

Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z miodem i 4 łyżkami kakao. Odstawić masę na godzinę do lodówki. Następnie z masy uformować kulki i obtoczyć je w pozostałym kakao. Wstawić znowu przynajmniej na godzinę do lodówki.

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, w drugiej misce zmiksować cukier z żółtkami i z miodem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i przyprawę do piernika i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffiny, napełnić je do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać np. posypane cukrem pudrem.

Szybkie francuskie rogaliki z bananem i czekoladą

Szybkie francuskie rogaliki z bananem i czekoladą
Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 banany,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na  trójkąty. Na każdym trójkącie położyć plasterki banana i kawałki czekolady. Zwinąć ciasto w rogaliki.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Rogale i rogaliki

Drożdżowe babeczki z makiem

Drożdżowe babeczki z przepisu, który kiedyś już podawałam: http://www.przepisy-kulinarne.com.pl/ciastka/babeczki-drozdzowe-z-budyniem

Tym razem z makiem.
Drożdżowe babeczki z makiem
Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 20 g drożdży,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/4 szkl. oleju,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 300 g masy makowej,
  • polewa czekoladowa.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, mleka i mąki. Odstawić aż drożdże ruszą. Pozostałe składniki wymieszać i z zaczynem zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu krótko zagnieść. Formować z ciasta kulki z masą makową w środku. Wkładać do foremek na babeczki. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Ostudzone babeczki polać polewą czekoladową.

Eklerki

Eklerki
Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka wody,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 opakowania cukru waniliowego.

Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody dodać mąkę i sól. Mieszać aż z ciasta zrobi się kulka. Zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich jajek miksować jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do szprycy i wyciskać na natłuszczonej blasze eklerki – można też formować je łyżką (jak ja tym razem). Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na pół i w środek włożyć krem.
Górę posypać cukrem pudrem lub polać polewą cekoladową.

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

Składniki:

  • sok i skórka z 1 małej pomarańczy,
  • sok pomarańczowy z kartonika,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 1 l oleju rzepakowego (do smażenia w garnku o średnicy nie większej niż 20 cm).

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • ok. 30-40 ml soku pomarańczowego,
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy.

Przygotowanie:
Z jednej małej pomarańczy otrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełnić sokiem z kartonika (tak by było razem 220 ml).
220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotować w większym garnku. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzyć przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjąć z garnka i wystudzić.
Stopniowo dodawać jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycować (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
Do garnka nalać oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzać do temperatury około 160-170°C.
W gorącym oleju umieszczać wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, wtedy należy go usunąć). Wianuszki smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągnąć na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
Wszystkie składniki na lukier razem połączyć. Jeszcze gorące wianuszki zamaczać w lukrze i odstawiać.