Category Archives: Dania jednogarnkowe

Filety z łososia z cukiniowym ragout

Losoś z cukiniowym ragout

Składniki:

  • 4 filety z łososia,
  • 1 cukinia,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 10 liści bazylii,
  • 30 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 1/2 cytryny.

Przygotowanie:
Cukiniowe ragout
Cukinię umyć i obciąć oba końce. Przekroić ją na pół, a następnie pokroić na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm). 3 ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek, aż się zarumieni. Dodać plastry cukinii, posolić, popieprzyć i chwilę smażyć. Podlać winem i krótko gotować. Potem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekane 6-8 liści bazylii. Na koniec zagęścić masłem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Filety z łososia
Filety z łososia oczyścić, posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć filety z jednej strony. Dodać gałązki świeżego tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku. Potem filety obrócić i krótko smażyć z drugiej strony. Patelnię odstawić z ognia, filety zostawić, żeby powoli doszły. Przed podaniem filety skropić świeżym sokiem z cytryny.

Na talerz wyłożyć najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdobić resztą liści świeżej bazylii. Skropić oliwą z oliwek i posolić.

Cukinia i bakłażan zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Cukinia i bakłażan zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • puszka pomidorów,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 40 minut. Następnie opłukać i osuszyć bakłażana. Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać sól, pieprz, oregano i rozgotować. Cukinię pokroić w plastry. Bakłażan i cukinię krótko obsmażyć z obu stron. Następnie układać na przemian w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym i obłożyć plastrami mozzarelli. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut.

Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Pieczone
Składniki:

  • 50 dag cukinii,
  • 50 dag bakłażana,
  • 75 dag pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 żółte papryki,
  • 120 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
Cebule pokroić na ćwiartki. Cukinie i bakłażana pokroić w plasterki 1 cm i podsmażyć 3 minuty na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę  pokroić w 2 cm kawałki. Bakłażana, cebulę, cukinię i paprykę wymieszać z resztą oliwy i przyprawami. Na wierzch natłuszczonej formy żaroodpornej wyłożyć warzywa. Ćwiartki pomidorów ułożyć na wierzchu.  Czosnek drobno posiekać i razem z natką pietruszki wysypać na warzywa. Zapiekać w 200 stopniach ok 30-40 minut.
Pieczone

Zapiekany seler naciowy

Zapiekany seler naciowy
Przepis na takiego selera znalazłam w serwisie Winiary.pl.

Składniki:

  • 1 kg selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 70 g masła,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 40 g startego sera żółtego.

Przygotowanie:
Łodygi selera obrać i pokroić na 6 cm kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na połowie masła, dodać seler i smażyć 5 minut. Następnie zalać bulionem i dusić 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim odcedzone kawałki selera. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać nią selera i posypać tartym serem oraz wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku 10 minut.

Paprykowe ziemniaki

Paprykowe ziemniaki
Składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • mały por,
  • 2 łyżki masła,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki, marchew, pora i cebulę pokroić w grubsze plasterki (1 cm). Na maśle zeszklić marchew, następnie dodać cebulę i ziemniaki. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i szczyptę ostrej papryki. Po kolejnych kilku minutach dodać por i dusić razem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Jeśli jest taka potrzeba na koniec doprawić jeszcze raz.

Chili con carne

Chili con carne
Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego,
  • mała puszka pomidorów,
  • 20 dag czerwonej fasoli z puszki,
  • 10 dag fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w malutką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, następnie dodać  posiekany czosnek, chili i oregano. Wymieszać i 1 minutę dusić razem, po czym dodać mielone mięso. Smażyć aż całe mięso się zrumieni. Dodać sos sojowy i cukier. Następnie dodać pomidory z zalewą, doprawić solą i pieprzem i dusić wszystko ok. 20 minut na średnim ogniu. Paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię, dusić kolejne 10 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać wodą. Dodać do potrawy i dusić jeszcze 3 minuty. Pod koniec dodać trochę wody (ok. pół szklanki) tak by zrobiło się trochę  sosu. Chili con carne gotowe.
   Hola Mexico 3

Zapiekana cukinia z ziemniakami

Zapiekana cukinia z ziemniakami
Składniki:

  • 60 dag cukinii,
  • 80 dag ziemniaków,
  • 250 ml bulionu,
  • 125 ml śmietany,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • starty ser.

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić również w plasterki. Układać w natłuszczonej żaroodpornej formie na przemian ziemniaki i cukinię.
Zapiekana cukinia z ziemniakamiBulion wymieszać ze śmietaną, masłem i tymiankiem, po czym zagotować doprawiając solą i pieprzem. Gorącym płynem zalać warzywa.
Zapiekana cukinia z ziemniakamiPiec pod przykryciem w piekarniku 250 stopni ok. 25minut. Następnie posypać bułką tartą i serem. Zapiekać jeszcze chwilę bez przykrycia, aż ser się rozpuści.

Ryż z warzywami

ryż z warzywami
Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 250 g warzyw (marchew, kalafior, groszek),
  • mała puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona natka pietruszki.

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucić mrożone warzywa i na kilka minut przykryć patelnię, żeby warzywa się rozmroziły. Następnie podlać szklanką wody i wsypać ryż. Całość wymieszać i na małym ogniu gotować, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby podlewać dodatkowo wodą.  Ryż powinien praktycznie cały płyn wchłonąć. Doprawić solą, pieprzem i dodać pietruszkę.
ryż z warzywami
Danie świetnie nadaje się do pracy, jeśli ktoś ma w niej dostęp do mikrofalówki.

Ratatouille

ratatouille

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1/4 ostrej papryczki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • sól,
  • cukier,
  • słodka papryka,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Cukinię, bakłażan i papryki pokroić w większą kostkę, cebulę w piórka, papyczkę ostrą w drobniutką kosteczkę. Cebulę podsmażyć 2-3 minuty na odrobinie oleju, dodać papryki, po 5-6 minutach dodać cukinię i bakłażana. Dodać troszkę wody, żeby warzywa nie przywierały do dna. Dusić wszystko razem 10 minut, po czym dodać przyprawy i puszkę pomidorów. Wszystko dusić kolejne 10 minut i gotowe.

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 2 papryki,
  • 2 średnie cebule,
  • kawałek pora,
  • 5 średnich pomidorów,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 10 dag boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • olej.

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w paski,  boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półtalarki. Na odrobinie oleju  lekko zeszklić cebulę, dodać boczek i kiełbasę. Po 3-4 minutach dodać pokrojoną paprykę, po kolejnych 3-4 minutach dodać obrane i pokrojone pomidory oraz pora. Wszystko razem zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i do gotującego się leczo dodać pokrojoną w kostkę cukinię i przyprawy. Gotować na małym ogniu aż cukinia będzie miękka (ok. 25 minut).