Category Archives: Desery

Cytrynowe placuszki z mascarpone

placuszki z mascarpone

Przepis z http://www.mojewypieki.com/przepis/delikatne-cytrynowe-placuszki-z-mascarpone

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,75 szkl. mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny.

Przygotowanie:
Mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę z cytryny zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać ciepłe np. z cukrem pudrem.

Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

biskwitySkładniki na biskwity:

  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru.

Dodatki:

  • 400g śmietany 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag truskawek.

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie delikatnie wmieszać mąkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze wyłożyć 6-7 okręgów z masy. Piec w 180 stopniach przez ok. 8-10 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blachy. Od razu po zdjęciu złożyć w dłoniach na pół i tak odłożyć do wystygnięcia.
Bitą śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Truskawki pokroić w plasterki. Zimne biskwty przełożyć bitą śmietaną i truskawkami. WIerzch posypać cukrem pudrem.

Pralinki tiramisu

pralinki tiramisu

Przepis z http://www.mojewypieki.com/przepis/pralinki-tiramisu.

Składniki:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki alkoholu,
  • 140 g biszkoptów,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • kakao do obtoczenia.

Przygotowanie:
Kawę zalać 6 łyżkami wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Biszkopty zmielić na proszek. Ostudzoną kawę wymieszać z alkoholem i biszkoptami. Odstawić na 20 minut. Mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać mikserem. Następnie dodać masę biszkoptową i dobrze wymieszać. Gotową masę odstawić na kilka godzin do lodówki (u mnie wystarczyły 2). Z zimnej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w kakao. Ponownie odstawić do lodówki.

Kokosowy pudding chia z liczi i malinami

pudding chia

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 200 ml mleka migdałowego,
  • 1/4 szklanki nasion chia,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka liczi,
  • kilka malin.

Przygotowanie:
Oba mleka, miód i chia dobrze wymieszać. Wlać do szklanek/pucharków i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie udekorować deser malinami oraz obranymi i pokrojonymi liczi.

Szybki deser z pokruszoną bezą

deser z beza

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kiwi,
  • 40 g pokruszonej bezy,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:
Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Do pucharków układać warstwami: kiwi, bita śmietana, pokruszona beza i znowu kiwi, śmietana i beza.

Szybki deser z malinami

deser z malinami

Składniki:

  • kilka biszkoptów,
  • 1 szkl. malin,
  • 1/2 opakowania serka mascarpone,
  • 1/2 szkl. kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka słodkiego kakao.

Przygotowanie:
Kremówkę ubić dodając na koniec cukier puder, następnie wymieszać z mascarpone. Biszkopty namoczyć w soku i układać na dnie pojemników. Na herbatniki wyłożyć krem i posypać  kakao. Na wierzchu ułożyć maliny i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

deser z malinami

Twarogowe trufle

trufle twarogoweSkładniki:

  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 5 łyżek kakao rozpuszczalnego.

Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z miodem i 4 łyżkami kakao. Odstawić masę na godzinę do lodówki. Następnie z masy uformować kulki i obtoczyć je w pozostałym kakao. Wstawić znowu przynajmniej na godzinę do lodówki.

Placuszki serowe (twarogowe) Nigelli

Placuszki serowe (twarogowe) Nigelli
Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać twaróg i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Z tak przygotowanej masy smażyć na rozgrzanej patelni placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać np. z cukrem pudrem, dżemem, miodem, śmietaną …

Łazanki z makiem

Łazanki z makiem
Składniki na łazanki:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki.

Składniki na masę makową:

  • 25 dag maku,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • bakalie (skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, daktyle, itd).

Przygotowanie:
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto (jak na makaron). Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w 1 cm kwadraty.
Mleko z wodą zagotować i wrzucić do niej mak. Odstawić na 15 minut, żeby się zaparzył. Następnie mak zmielić. Bakalie pokroić. Wymieszać mak z miodem, cukrem waniliowym i bakaliami. W razie potrzeby można jeszcze dosłodzić.
Łazanki ugotować i odcedzić. Następnie wymieszać z masą makową.

Prosty mus czekoladowy

Prosty mus czekoladowy
Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 100 g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z ostudzoną czekoladą. Przełożyć do pucharków i na godzinę wstawić do lodówki. Udekorować wiórkami czekoladowymi.