Category Archives: Desery

Placuszki serowe (twarogowe) Nigelli

Placuszki serowe (twarogowe) Nigelli
Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać twaróg i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Z tak przygotowanej masy smażyć na rozgrzanej patelni placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać np. z cukrem pudrem, dżemem, miodem, śmietaną …

Łazanki z makiem

Łazanki z makiem
Składniki na łazanki:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki.

Składniki na masę makową:

  • 25 dag maku,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • bakalie (skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, daktyle, itd).

Przygotowanie:
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto (jak na makaron). Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w 1 cm kwadraty.
Mleko z wodą zagotować i wrzucić do niej mak. Odstawić na 15 minut, żeby się zaparzył. Następnie mak zmielić. Bakalie pokroić. Wymieszać mak z miodem, cukrem waniliowym i bakaliami. W razie potrzeby można jeszcze dosłodzić.
Łazanki ugotować i odcedzić. Następnie wymieszać z masą makową.

Prosty mus czekoladowy

Prosty mus czekoladowy
Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 100 g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z ostudzoną czekoladą. Przełożyć do pucharków i na godzinę wstawić do lodówki. Udekorować wiórkami czekoladowymi.

Banany w cieście

Banany w cieście
Składniki:

  • 3 banany,
  • 120 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Mleko, mąkę, jajko i cukier zmiksować razem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Banany pokroić wszerz na 4 części. Każdy kawałek zanurzać w cieście i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto. Usmażone odsaączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól i wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka starte na grubej tarce i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

Składniki:

  • sok i skórka z 1 małej pomarańczy,
  • sok pomarańczowy z kartonika,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 1 l oleju rzepakowego (do smażenia w garnku o średnicy nie większej niż 20 cm).

Składniki na lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • ok. 30-40 ml soku pomarańczowego,
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy.

Przygotowanie:
Z jednej małej pomarańczy otrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełnić sokiem z kartonika (tak by było razem 220 ml).
220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotować w większym garnku. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzyć przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjąć z garnka i wystudzić.
Stopniowo dodawać jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycować (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
Do garnka nalać oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzać do temperatury około 160-170°C.
W gorącym oleju umieszczać wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, wtedy należy go usunąć). Wianuszki smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągnąć na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
Wszystkie składniki na lukier razem połączyć. Jeszcze gorące wianuszki zamaczać w lukrze i odstawiać.

Ptysie z kremem czekoladowym

Ptysie z kremem czekoladowym
Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka wody,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka.

Składniki na krem:

  • 3/4 l mleka,
  • 2 budynie czekoladowe,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25 dag masła.

Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody dodać mąkę i sól. Mieszać aż z ciasta zrobi się kulka. Zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich jajek miksować jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do szprycy i wyciskać ptysie na natłuszzoną blachę. Można też ptysie formować łyżką. Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 15 minut.
Pół litra mleka zagotować z cukrem, budynie rozpuścić w pozostałej 1/4 litra mleka i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Dokładnie wymieszać, tak żeby nie zrobiły się grudki w budyniu. Odstawić do wystudzenia. Całkiem ostudzony budyń zmiksować z masłem. Tak przygotowanym kremem przełożyć rozkrojone ptysie. Na koniec posypać je cukrem pudrem.

Francuskie miseczki z jabłkami

Francuskie miseczki z jabłkami
Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 4 jabłka,
  • cynamon,
  • cukier,
  • 100 g herbatników.

Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty (rozmiar w zależności od foremek) i ułożyć je w foremce do muffinek. Herbatniki pokruszyć i wysypać po trochę na spód każdej miseczki z ciasta francuskiego. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i cynamonem (ilość zależna od kwaskowości jabłek i tego ile kto lubi cynamonu). Tak przygotowane jabłka wyłożyć do miseczek z ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.

Mini serniczki na zimno

Mini serniczki na zimno
Składniki:

  • opakowanie ciastek owsianych (20 dag),
  • 70 g masła,
  • 75 dag serka homogenizowanego,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej.

Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód foremeki  wstawić do lodówki.  Kremówkę ubić z cukrem, dodać serek i dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Po ostudzeniu dodać do masy serowej i dobrze wymieszać.  Gotową masę wyłożyć do foremek z ciasteczkowym spodem. Odstawić do lodówki. W między czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml wody gorącej i odstawić do osudzenia. Już zastygającą galaretkę wyłożyć na zastygniętą masę serkową. Odstawić do całkowitego stężenia galaretki.

Kakaowa panna cotta

Kakaowa panna cotta
Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki gorzkiego kakako,
  • 80 g cukru,
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku.

Przygotowanie:
Zelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić na 5minut. Śmietanę kremówkę, mleko, cukier i kakao doprowadzić do wrzenia, tak by cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Gotowy płyn rozlać do foremek. Odstawić do wystudzenia, a potem wstawić na 3- 4 godziny do lodówki.