Category Archives: Desery

Pralinki tiramisu

pralinki tiramisu

Przepis z http://www.mojewypieki.com/przepis/pralinki-tiramisu.

Składniki:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki alkoholu,
  • 140 g biszkoptów,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • kakao do obtoczenia.

Przygotowanie:
Kawę zalać 6 łyżkami wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Biszkopty zmielić na proszek. Ostudzoną kawę wymieszać z alkoholem i biszkoptami. Odstawić na 20 minut. Mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać mikserem. Następnie dodać masę biszkoptową i dobrze wymieszać. Gotową masę odstawić na kilka godzin do lodówki (u mnie wystarczyły 2). Z zimnej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w kakao. Ponownie odstawić do lodówki.

Kokosowy pudding chia z liczi i malinami

pudding chia

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 200 ml mleka migdałowego,
  • 1/4 szklanki nasion chia,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka liczi,
  • kilka malin.

Przygotowanie:
Oba mleka, miód i chia dobrze wymieszać. Wlać do szklanek/pucharków i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie udekorować deser malinami oraz obranymi i pokrojonymi liczi.

Szybki deser z pokruszoną bezą

deser z beza

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kiwi,
  • 40 g pokruszonej bezy,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:
Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Do pucharków układać warstwami: kiwi, bita śmietana, pokruszona beza i znowu kiwi, śmietana i beza.

Szybki deser z malinami

deser z malinami

Składniki:

  • kilka biszkoptów,
  • 1 szkl. malin,
  • 1/2 opakowania serka mascarpone,
  • 1/2 szkl. kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka słodkiego kakao.

Przygotowanie:
Kremówkę ubić dodając na koniec cukier puder, następnie wymieszać z mascarpone. Biszkopty namoczyć w soku i układać na dnie pojemników. Na herbatniki wyłożyć krem i posypać  kakao. Na wierzchu ułożyć maliny i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

deser z malinami

Twarogowe trufle

trufle twarogoweSkładniki:

  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 5 łyżek kakao rozpuszczalnego.

Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z miodem i 4 łyżkami kakao. Odstawić masę na godzinę do lodówki. Następnie z masy uformować kulki i obtoczyć je w pozostałym kakao. Wstawić znowu przynajmniej na godzinę do lodówki.

Placuszki serowe (twarogowe) Nigelli

Placuszki serowe (twarogowe) Nigelli
Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać twaróg i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Z tak przygotowanej masy smażyć na rozgrzanej patelni placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać np. z cukrem pudrem, dżemem, miodem, śmietaną …

Łazanki z makiem

Łazanki z makiem
Składniki na łazanki:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki.

Składniki na masę makową:

  • 25 dag maku,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • bakalie (skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, daktyle, itd).

Przygotowanie:
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto (jak na makaron). Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w 1 cm kwadraty.
Mleko z wodą zagotować i wrzucić do niej mak. Odstawić na 15 minut, żeby się zaparzył. Następnie mak zmielić. Bakalie pokroić. Wymieszać mak z miodem, cukrem waniliowym i bakaliami. W razie potrzeby można jeszcze dosłodzić.
Łazanki ugotować i odcedzić. Następnie wymieszać z masą makową.

Prosty mus czekoladowy

Prosty mus czekoladowy
Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 100 g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z ostudzoną czekoladą. Przełożyć do pucharków i na godzinę wstawić do lodówki. Udekorować wiórkami czekoladowymi.

Banany w cieście

Banany w cieście
Składniki:

  • 3 banany,
  • 120 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Mleko, mąkę, jajko i cukier zmiksować razem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Banany pokroić wszerz na 4 części. Każdy kawałek zanurzać w cieście i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto. Usmażone odsaączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól i wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka starte na grubej tarce i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.