• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Desery

Ciasta, Desery  /  24 stycznia 2012

Charlotte Royale

Składniki: 4 jajka, 50g cukru, szczypta soli, 60g mąki, trochę masła, 200g dżemu truskawkowego. Krem: 4 listki żelatyny, 250ml mleka, 2 jajka, 1 laska wanilii, 100g cukru, 250ml śmietany 27-36%. Do przybrania: 75g dżemu morelowego, 4 łyżki koniaku, 125ml śmietanki 27-36%, wisienki. Przygotowanie: Z jajek,

Read More

Desery  /  23 stycznia 2012

Płonący ananas

Składniki: 1 świeży ananas, 50g orzechów laskowych, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, sok i tarta skórka z połowy pomarańczy, 125ml rumu. Przygotowanie: Odciąć wierzchołek ananasa razem z liśćmi. Obrać z twardej skórki. Ananasa pokroić w poprzek na krążki, z których następnie usunąć twardy środek.

Read More

Desery  /  2 stycznia 2012

Hiszpańskie kuleczki z rumem

Składniki: 300g gorzkiej czekolady, 125ml słodkiej śmietanki, 75ml rumu, 100g siekanych orzechów włoskich. Przygotowanie: Około 50g czekolady zetrzeć na tarce i zamrozić. Śmietanę zagotować, dodać pozostałą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać orzechy i rum. Krem schłodzić. Uformować kuleczki o średnicy 2cm i obtoczyć w

Read More

Desery  /  1 grudnia 2011

Deser ryżowy z wanilią

Składniki: 1 laska wanilii, 1l mleka, 200g ryżu krótkoziarnistego, 75g cukru, 2 łyżeczki żelatyny, 250ml śmietanki. Przygotowanie: Mleko zagotować z miąższem z laski wanilii. Dodać ryż i krótko gotować. Pod koniec gotowania dodać cukier. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w ciepłej kąpieli

Read More

Desery  /  29 listopada 2011

Gofry ze śliwkami w czerwonym winie

Składniki: 125g mąki pełnoziarnistej drobno zmielonej, 250ml mleka, szczypta soli, 2 żółtka, 1 łyżeczka miodu, 50g roztopionego masła, 100g twarogu, 50g migdałów, 200g suszonych śliwek, kawałek cynamonu, 250ml czerwonego wina, odrobina cukru, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, stopniowo dodawać mleko, sól, miód,

Read More

Desery  /  23 listopada 2011

Rabarbarowe puree z kremem jogurtowym

Składniki: 750g rabarbaru, 125ml białego wina, 2 łyżki soku z cytryny, 200g cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 100g truskawek, 175g chudego jogurtu, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 250ml kremówki. Przygotowanie: Rabarbar opłukać, pokroić na małe kawałki. Gotować z cukrem waniliowym na małym ogniu

Read More

Desery  /  15 listopada 2011

Gruszki z borówkami

Składniki: 2 łyżki soku z cytryny, 200g kompotu z borówek, 1 kawałek cynamonu, 8 gruszek, bita śmietana do dekoracji. Przygotowanie: 125ml wrzącej wody wymieszać z sokiem z cytryny, dodać borówki oraz cynamon i zagotować. Z obranych gruszek usunąć gniazda nasienne. Owoce ułożyć ciasno w kompocie

Read More

Desery  /  8 listopada 2011

Gofry cynamonowe

Składniki: 250g masła, 3 łyżki cukru, 4 jajka, szczypta soli, 500g mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, letnia woda. Przygotowanie: Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dobrze wymieszać.

Read More

Desery  /  11 września 2011

Twarogowe omleciki

Składniki: 3 jajka, 25dag twarogu (10% tłuszczu), 125ml kwaśnej śmietany, 1 cytryna, sól, cukier waniliowy, 2 łyżki grysiku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru. Przygotowanie: Rozbić jajka, oddzielnie żółtka i białka. Zmielony twaróg wymieszać ze śmietaną, startą skórką z połowy cytryny,

Read More

Ciasta, Desery  /  7 lipca 2011

Kruszonka z owocami

Składniki: 50 dag owoców (np. jagody, wiśnie), 20 dag masła, 35 dag mąki, 20 dag cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu. Przygotowanie: Owoce opłukać i osączyć. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Z mąki, cukru, cynamonu i tłuszczu przygotować kruszonkę. Dno formy tortowej wysypać 2/3 kruszonki, ułożyć owoce i

Read More

Nawigacja po wpisach

Prev 1 … 6 7

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Gotowanie
  • Zamrażanie
  • Przelicznik miar kuchennych

Przepisy kulinarne

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij