Category Archives: Dodatki do ciast i deserów

Syrop piernikowy

syrop piernikowy

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 goździków.

Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać cynamon, imbir i goździki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapać ziarenka i razem z całą laską wanilii dodać do pozostałych składników. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjąć wanilię i przecedzić płyn. Następnie wlać go ponownie do rondelka, dodać cukier i całość gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby zredukować płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Gotowy syrop przelać do czystej butelki.

Dżem z bananów i białej czekolady

dzem bananowy

Przepis ze strony kuchnialidla.pl.

Składniki:

  • 1,6 kg bananów,
  • 50 dag cukru żelującego,
  • 50 g białej czekolady,
  • 120 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:
Białą czekoladę bardzo drobno posiekać. Banany obrać i zmiksować. Następnie wymieszać w wysokim garnku z sokiem z cytryny i cukrem żelującym, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować przez 4 minuty, nadal mieszając.
Garnek zdjąć z kuchenki, dodać czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Gotową masę natychmiast przelać do słoików przepłukanych gorącą wodą. Słoiki dobrze zamknąć i pozostawić do ostygnięcia. Napoczęte słoiki przechowywać w lodówce.

Cytryny z miodem i rumem

Cytryny z miodem i rumem

Świetny dodatek do herbaty – cytryny w modzie i rumie (przepis z kuchnialidla.pl).

Składniki:

  • 1 kg cytryny
  • 20 dag miodu,
  • 70 ml rumu.

Przygotowanie:
Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Rum wymieszać z miodem i zalewać tym cytryny. Zakręcić słoiki i odstawić na przynajmniej 3 dni, żeby całość się „przegryzła”.

Krokant

Składniki:

  • 400g cukru pudru,
  • 150g posiekanych migdałów.

Przygotowanie:
Cukier puder podgrzewać na patelni, aż się rozpuści i zbrązowieje. Następnie dodać migdały. Wymieszać. Jeszcze ciepły krokant rozsmarować na papierze do pieczenia. Po ostudzeniu połamać (zmiksować) na małe kawałki.

 

Kandyzowane plastry pomarańczy w czekoladzie

Składniki:

  • 2 pomarańcze,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • czekolada/polewa czekoladowa.

Przygotowanie:
Pomarańcze dobrze wyszorować i sparzyć. Pokroić w plastry o grubości 5 mm. Cukier z wodą zagotować. Do syropu włożyć plastry pomarańczy i gotować ok. 50-60 minut, aż skórka z pomarańczy będzie szklista.  Następnie plasterki odłożyć na kratkę, że odciekły z syropu i obeschły. Czekoladę lub polewę rozpuścić i maczać w niej do połowy plastry pomarańczy. Odłożyć, żeby czekolada zastygła.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

  • skórka z 5-6 pomarańczy,
  • szklanka cukru,
  • szklanka wody.

Przygotowanie:
Skórkę pomarańczową namoczyć na kilka godzin. Następnie dokładnie oczyścić z białej części i pokroić w paski (lub w kostkę). Wodę z cukrem zagotować i do syropu włożyć pokrojoną skórkę.  Gotować ok. 40-60 minut aż będzie szklista.  Tak przygotowaną skórkę można przechowywać w słoiku. Syrop,który zostanie można również wykorzystać jako dodatek do ciast, kawy czy czekolady do picia.


Skórka kandyzowana tym razem w ćwiartkach.