Category Archives: Drób

Miodowo-musztardowe pałki z kurczaka

palki miodowo musztardowe

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Umieścić w marynacie umyte i osuszone pałki kurczaka i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pałki razem z marynatą umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec najpierw ok. 30 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 15 bez przykrycia podlewając kilkakrotnie powstałym w trakcie pieczenia sosem.

Wątróbki drobiowe z grilla

wątróbki drobiowe
Składniki:

  • 40 dag drobiowych wątróbek,
  • 2 cebule,
  • 20 dag pieczarek z puszki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1/4 łyżeczki tymianku suszonego,
  • 1 łyżeczka wina wytrawnego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól.

Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić i pokroić na 3-4 cm kawałki.  Tymianek i pieprz wymieszać z sosem sojowym i winem. Umieścić w marynacie na kilkanaście minut wątróbki.  W międzyczasie cebulę pokroić w półplasterki i posolić. Pieczarki odsączyć z zalewy.  Kawałki folii aluminiowej posmarować roztopionym masłem, na nim układać wątróbkę, cebulę i pieczarki.
wątróbki drobiowe
Zawinąć folię i ułożyć na rozgrzanym grillu.
wątróbki drobiowe
Opiekać ok. 15 minut.
wątróbki drobioweDanie to można również przygotować w formie szaszłyków. Należy nabijać wątróbkę, cebule i pieczarki na patyczki. Przed położeniem na grilla posmarować szaszłyki roztopionym masłem. Grillować ok. 10 minut.
        A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

Pierś kurczaka w cieście

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • jajko,
  • mąką,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej.

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbić delikatnie na kotlet i oprószyć przyprawą do kurczaka. Jajko wymieszać z mąką do konsystencji gęstej śmietany.  Kotleta zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.