Category Archives: Gotowanie

Jak oszczędzać energię podczas gotowania

Garnki i patelnie powinny mieć idealnie równe dno, by dokładnie przylegały do płytki grzewczej kuchenki elektrycznej. Dodatkowo materiał z którego są wykonane powinien jak najlepiej przewodzić ciepło. Sprawdza się tutaj zasada, że im cięższy tym lepszy. Warto zużywać pokrywek. Gotowanie w zamkniętych naczyniach pozwala zmniejszyć zużycie energii o co najmniej 30%. Pokrywki powinny być idealnie dopasowane do garnków, tak by skraplająca się para wodna nie ściekała na płytę grzewczą.

W czasie gotowania powinno się dopasować wielkość naczynia do wielkości płyty grzewczej (średnica garnka powinna być o ok. 2 cm większa od średnicy płyty). To zapobiega stratom ciepła.

Na 5-10 minut przed planowanym zakończeniem gotowania można wyłączyć piekarnik lub płytę. Temperatura przez ten czas będzie utrzymywać się na zbliżonym poziomie.

Dobrą inwestycją będzie zakup szybkowaru. Pozwala on na skrócenie czasu gotowania nawet o 50-70%.

Piekarnik w porównaniu z płytami grzewczymi zużywa dużo więcej energii, dlatego najlepiej przygotowywać w nim większe porcje. Drzwiczki włączonego piekarnika należy otwierać tylko jeśli to konieczne. Inaczej będą znaczne straty ciepła podczas pieczenia.

Jak gotować w kuchence mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa może być bardzo przydatna w kuchni.

Wszystkie warzywa oprócz fasolki szparagowej można gotować  w kuchence mikrofalowej z niewielką ilością tłuszczu i płynu. Warzywa gotowane w mikrofali zachowują naturalną barwę i smak. Sól należy dodawać już po ugotowaniu. Najlepiej warzywa kroić na małe kawałki i w trakcie gotowania pomieszać od czasu do czasu.  Im większa zawartość wody w warzywach tym lepiej.

Ryb w całości nie przyrządza się w kuchence mikrofalowej  (nie będą się gotowały równomiernie), ale już filety i dzwonka ryb jak najbardziej. Wystarczy kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć je.

Kuchenka mikrofalowa świetnie nadaje się do przygotowywania  łatwo przypalających się potraw, np. ryż, kasza.  Najpierw można je zagotować w tradycyjny sposób i dogotować w kuchence.

Kuchenka mikrofalowa przyda się również przy potrawach, które mają zgęstnieć w temp. niższej niż 100 stopni, np. omlety, puddingi,itd.