Category Archives: Grill

Grillowane krewetki kokosowe

krewetki kokosoweSkładniki:

  • 200 g krewetek surowych, mrożonych,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 8 łyżek mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 5 plastrów ananasa z puszki,
  • patyki do szaszłyków.

Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić opłukując wodą i osuszyć. Mleko kokosowe, sok z cytryny, pieprz i cukier wymieszać. DO takiej marynaty włożyć krewetki i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Na patyki nabijać na zmianę ananasa i krewetki i grillować po 2 minuty na każdej stronie.

krewetki kokosowe w marynacie

Szaszłyki z kiełbasy

Szaszłyki z kiełbasy
Składniki:

  • 40 dag kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • papryka czerwona,
  • marynowane pieczarki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w grubsze plastry, cebulę w ósemki, paprykę na kwadraty. Kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę nabijać na paytyczki do szaszłyków. Opórszyć przyprawami i piec na grillu, aż kiełbasa się zarumieni.

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem

Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
Kaszanka z jabłkami i tymiankiem
Składniki:

  • 50 dag kaszanki,
  • 15 dag boczku w plastrach,
  • 2 cebule,
  • 2 jabłka,
  • majeranek, 
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz. 

Przygotowanie:
Kaszankę pokroić w grube plastry. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w półplasterki. Z folii aluminiowej przygotować kawałki 20 x 20 cm. Na każdym położyć kawałek boczku, na to cebulę, następnie kaszankę i jabłka. Całość posypać solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Zawinąć folię  i nakłuć widelcem.
Kaszanka z jabłkami i tymiankiem
Grillować ok 15-20 minut. Podawać np. ze świeżą bagietką albo  chlebem podpieczonym na grillu.

Grillowany pstrąg z masłem ziołowym

Grillowany pstrąg  z masłem ziołowym
Składniki:

  • 2 pstrągi,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól.

Przygotowanie:
Pstrągi oczyścić, pozbyć się łusek i umyć. Osuszone natrzeć sokiem z cytryny. Łyżeczkę ziół wymieszać z masłem. Podzielić na dwie porcje i wsadzić do środka każdej z ryb. Na zewnątrz ryby posolić i posypać resztą ziół. Każdą rybę zawinąć w folię aluminiową. Grillować po ok. 15 minut  z każdej strony.

Wątróbki drobiowe z grilla

wątróbki drobiowe
Składniki:

  • 40 dag drobiowych wątróbek,
  • 2 cebule,
  • 20 dag pieczarek z puszki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1/4 łyżeczki tymianku suszonego,
  • 1 łyżeczka wina wytrawnego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól.

Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić i pokroić na 3-4 cm kawałki.  Tymianek i pieprz wymieszać z sosem sojowym i winem. Umieścić w marynacie na kilkanaście minut wątróbki.  W międzyczasie cebulę pokroić w półplasterki i posolić. Pieczarki odsączyć z zalewy.  Kawałki folii aluminiowej posmarować roztopionym masłem, na nim układać wątróbkę, cebulę i pieczarki.
wątróbki drobiowe
Zawinąć folię i ułożyć na rozgrzanym grillu.
wątróbki drobiowe
Opiekać ok. 15 minut.
wątróbki drobioweDanie to można również przygotować w formie szaszłyków. Należy nabijać wątróbkę, cebule i pieczarki na patyczki. Przed położeniem na grilla posmarować szaszłyki roztopionym masłem. Grillować ok. 10 minut.
        A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

Kaszanka z grilla

kaszanka z grilla
Składniki:

  • 4 kawałki kaszanki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Kaszankę obrać. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Kawałek folii aluminiowej posmarować olejem, położyć na nim kaszankę, cebulę, czosnek i wszystko posypać pieprzem.
kaszanka z grilla
Całość zawinąć w folię aluminiową i grillować ok. 20 minut.
kaszanka z grilla