Category Archives: Knedle, pyzy

Leniwe z rodzynkami

Kluski leniwe z rodzynkami
Składniki:

  • 250 g  chudego twarogu,
  • 65 g kaszy manny,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:
50 g masła utrzeć z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i na koniec kaszę manną. Zagnieść ciasto dodając do niego rodzynki. Odstawić na 30 minut, żeby kasza napęczniała.  Z ciasta formować kluski i ugotować w osolonym wrzątku (ok.10-12 minut gotować po wypłynięciu na wierzch). Gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą.

Kluski leniwe

Kluski leniwe
Składniki:

  • 250 g  chudego twarogu,
  • 70 g mąki,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier.

Przygotowanie:
50 g masła utrzeć z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski. Ugotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować po wypłynięciu na wierzch). Gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą, posypać cukrem.

Kluski ze szpinakiem

Kluski ze szpinakiem
Składniki:

  • 30 dag mrożonego szpinaku,
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag bułki tartej,
  • 40 g masła,
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić na sitku. Dodać mąkę i szklankę wody. Wymieszać i odstawić na chwilę. Masło rozgrzać i przesmażyć na nim bułkę tartą na brązowo. Do ciasta szpinakowego dodać jajka, przyprawy, bułkę i szczypiorek. Wszystko wymieszać i uformować łyżeczką kluski. Ugotować w osolonym wrzątku.
Kluski ze szpinakiem
Świetnie smakują np. z rosołem lub zupą pomidorową.
Kluski ze szpinakiem
    

Kluski na parze (pampuchy, parowańce, buchty)

kluski na parze. buchty, parowańce, pampuchy
Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • 125 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Przygotowanie:
Masło roztopić, mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże „ruszą”. Pozostałą mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i rozczyn drożdżowy. Zagniatać ciasto, po trochu dodając roztopione masło. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto zagnieść kilka razy i formować z niego lekko spłaszczone kulki. Można ciasto lekko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Gotować na parze ok. 10 minut.

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsemSkładniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków + 50 dag surowych ziemniaków,
  • 50 dag ugotowanego mięsa wołowego (może być także inne),
  • 2 jajka,
  • ok. 1kg mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej)
  • sól, pieprz,
  • 1 cebula,
  • boczek  na skwarki,
  • odrobina oleju.

Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wymieszać z ugotowanymi ziemniakami, jajkami, szczyptą soli i mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Mięso zmielić, cebulę pokroić drobno i podsmażyć. Wymieszać mięso z  cebulą i doprawić.  Z ciasta formować placuszki i zawijać w niej kulki mięsa.  Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju 7-8 minut. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na skwarki. ugotowane pyzy podawać ze skwarkami.

Knedle z morelami

Składniki:

  • 500g ziemniaków,
  • morele,
  • kostki cukru,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 180g mąki krupczatki,
  • 100g bułki tartej,
  • 80g masła,
  • 50g cukru pudru.

Przygotowanie:
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i schłodzić. Morele naciąć i wyjąć pestkę, a w powstały otwór wsadzić kostkę cukru. Ziemniaki sprasować, dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić gładką masę. Ciasto rozwałkować i wykroić cienkie krążki. Każdą morelę szczelnie zawinąć w kawałek ciasta. Knedle ugotować w lekko osolonej wodzie (15 minut). Knedle obtoczyć w bułce tartej podsmażonej na maśle na złoty kolor.  Posypać cukrem pudrem.