Knedle, pyzy
Kluski leniwe
Kluski ze szpinakiem
Kluski na parze (pampuchy, parowańce, buchty)
Pyzy z mięsem
Składniki: 50 dag ugotowanych ziemniaków + 50 dag surowych ziemniaków, 50 dag ugotowanego mięsa wołowego (może być także inne), 2 jajka, ok. 1kg mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej) sól, pieprz, 1 cebula, boczek na skwarki, odrobina oleju. Przygotowanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce
Knedle z morelami
Składniki: 500g ziemniaków, morele, kostki cukru, 2 jajka, sól, 180g mąki krupczatki, 100g bułki tartej, 80g masła, 50g cukru pudru. Przygotowanie: Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i schłodzić. Morele naciąć i wyjąć pestkę, a w powstały otwór wsadzić kostkę cukru. Ziemniaki sprasować, dodać jajka, sól