Category Archives: Lody

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 350 ml mleka,
  • 250 kremówki,
  • 4 żółtka,
  • 70 g cukru.

Przygotowanie:
Mleko podgrzać z cukrem i kremówką, aż do rozpuszczenia się cukru. Żółtka ubić. Dodawać do masy i mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Czekoladę połamać i wrzucić do masy.  Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki na godzinę, żeby się dobrze schłodziła.  Następnie przelać masę do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją do maszynki.

Sorbet arbuzowy

Sorbet arbuzowy

Dzisiaj na deser sorbet arbuzowy. To chyba najprostszy do zrobienia sorbet jaki może być. Wystarczy miąższ arbuza zmiksować na puree a potem zamrażać co godzinę mieszając.

Innym sposobem na arbuzowy deser i mrożenie kawałków arbuza (bez pestek)  nadzianych na patyczki. W wersji luksusowej można takie zamrożone kawałki oblać czekoladą 🙂

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe
Składniki:

  • 50 dag miąższu arbuza,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:
Arbuza rozdrobnić mikserem. Śmietanę ubić z cukrem. Na koniec wymieszać arbuza ze śmietaną i przełożyć do maszyny do lodów.
Można też zrobić lody bez użycia maszyny. Trzeba masę przełożyć do pojemnika, który wstawia się do zamrażalnika. Mniej więcej co godzinę wyjąć i przemieszać lody.
      

Lody miętowe z czekoladą

Lody miętowe z czekoladą

Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 411 g, szklanka 230g
120 g cukru pudru,
1 łyżka syropu miętowego (z braku syropu dałam kropli miętowych),
50 g czekolady.
Przygotowanie:
Mleko mocno schłodzić. Następnie ubić mikserem na gęstą masę. Na koniec wsypać cukier, dodać syrop miętowy i jeszcze chwilę miksować. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą. Całość przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji maszyny.

     Akcja lodowa 2013

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Składniki:
  • 50 dag truskawek,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 10 dag cukru.
Przygotowanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zmiksować truskawki z cukrem. Kremówkę ubić i wymieszać z puree truskawkowym. Całość przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją do maszyny.

Sorbet pomarańczowy

Sorbet pomarańczowy
Składniki:

  • 3 pomarańcze,
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:
Pomarańcze obrać i wydrążyć z nich miąższ. Zmiksować go z sokiem z pomarańczy i cukrem. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją od maszyny.

Lody kawowe

Lody kawowe
Lody kawowe z przepisu Nigelli Lawson

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 350 g  mleka skondensowanego słodzonego,
  • 4 łyżki kawy instant,
  • 4 łyżki likieru kawowego.

Przygotowanie:
Kremówkę, mleko i kawę zmiksować razem na gęstą pianę. Następnie dodać likier i wymieszać. Całość przelać do maszyny do lodów. Dalej robić lody według instrukcji do maszyny.
Można je robić też bez użycia maszyny. Gotową masę należy wtedy przełożyć do pojemnika i mrozić przynajmniej 6 godzin.
    

Lody kakaowe

Lody kakaowe
Chyba najprostszy przepis na lody kakaowe, jaki znam.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 400 ml mleka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:
Zimne mleko, cukier puder i kakao zmiksować razem. Zimną śmietankę ubić osobno. Następnie wlewać mleko kakaowe do ubitej śmietanki stale mieszając. Tak przygotowaną masę wlać do maszynki do lodów. Dalej przygotować lody zgodnie z instrukcją do maszynki.

Lody cytrynowe

Lody cytrynowe
Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 125 ml mleka,
  • 60 ml soku z cytryny,
  • 55 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Sok z cytryny, cukier i szczyptę soli zmiksować i wstawić do lodówki. Mleko zagotować. Odstawić, żeby trochę przestygło. Żółtka miksować dolewając powoli jeszcze ciepłe mleko (niegorące!). Masę żółtkową wstawić na mały ogień i podgrzewać ciągle mieszając, tak by masa zgęstniała (nie gotować!). Następnie odstawić masę, żeby przestygła, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach chłodzenia obu mas ubić śmietanę kremówkę. Następnie wymieszać ją z masą cytrynową i żółtkową. Przelać całość do maszyny do lodów i dalej robić lody zgodnie z instrukcją do maszynki.

Lody herbaciane

lody herbaciane
Składniki:

  • 1 łyżka herbaty ziołowej (u mnie mieszanka rooibosa z cytryną i pomarańczą, ale może być inna, a nawet czarna) ,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:
Herbatę zalać 1/3 szklanki wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka, cukier i sok z cytryny utrzeć na krem. Śmietankę ubić. Krem jajeczny wymieszać z zimną herbatą, następnie dodać ubitą śmietanę. Ostrożnie wymieszać i przełożyć do maszyny do lodów.
Lody można zrobić również bez użycia maszyny.  Gotową masę włożyć do pudełka i zamrozić.
W rzeczywistości lody są trochę ciemniejsze niż wyszły na zdjęciu.