Category Archives: Makarony

Makaron z serem białym i pomarańczą

makaron z serem

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 250 g sera białego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 pomarańcza.

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Ser wymieszać z cukrem i śmietaną. Pomarańczę obrać i pokroić na małe kawałki. Ugotowany gorący makaron wymieszać z serem. Na wierzch wyłożyć kawałki pomarańczy.

Makaron z boczkiem i pomidorkami

makaron z boczkiem

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 3 plasterki boczku,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • kilka zielonych oliwek,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Boczek i cebulę pokroić w małe kawałki, pomidorki na połówki. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i boczek. Następnie dodać pomidorki i oliwki. Podsmażyć 2 minuty. Następnie dodać makaron i wszystko wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Makaron z camembertem, pomidorami i kabanosami

makaron z kabanosami i camembertem

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • kilka cienkich kabanosów,
  • 1 ser camembert,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • oliwa.

Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, kabanosy i camembert pokroić na małe kawałki. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i kabanosy. Dodać pomidory i smażyć 5 minut. Pokrojonego camemberta wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut, aż większość sera się rozpuści. Następnie doprawić danie solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Makaron ze szpinakiem i mozzarellą

makaron ze szpiankiem i mozzarella

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 1/2 kulki mozzarelli,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią szpinak. Kiedy będzie już rozmrożony dodać śmietanę, wymieszać i dusić 3 minuty. Przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę mozzarellę dodać do szpinaku. Dusić aż ser się rozpuści. W między czasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z makaronem.

Makaron z bakłażanem i pomidorami

makaron z baklazanem i pomidorami

Składniki:

  • 100g makaronu,
  • 1 cebula,
  • 1 bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól.

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Posolićl i odstawić na 15 minut, aby „pozbył” się goryczy. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę. Dodać bakłażana i smażyć aż zmięknie i się zarumieni. Następnie dodać czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pomidory. Całość przyprawić oregano i bazylią. Dusić około 15 minut na małym ogniu.

Wymieszać makaron z sosem i podawać.

Makaron ze szpinakiem i fetą

Makaron ze szpinakiem i fetą
Składniki:

  • 20 dag makaronu,
  • 15 dag mrożonego szpinaku,
  • 10 dag sera feta,
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać szpinak – dusić aż się rozmrozi. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać śmietanę i pokruszony ser feta, przyprawić pieprzem. Podgrzewać 2-3 minuty aż ser się rozpuści.
Gorący makaron wymieszać z sosem i od razu podawać.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
Składniki:

  • 25 dag makaronu,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • mała cebula,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente i odcedzić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić boczek z cebulą. Podsmażyć. Jajka wymieszać ze śmietanką, szczyptą soli, pieprzem. Do boczku z cebulą wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Wlać do makaronu śmietankę z jajkiem i wymieszać. Zdjąć szybko z ognia, żeby nie zrobiła się jajecznica.
Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Makaron z serem białym i boczkiem

Makaron z serem białym i boczkiem
Składniki:

  • 25 dag makaronu,
  • 12 dag boczku,
  • 20 dag białego twarogu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Makaron ugotować i odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Wymieszać jeszcze ciepły makaron z boczkiem, następnie wkruszyć do niego biały ser. Przyprawić i wymieszać. Podawać od razu.

Makaron z sosem szpinakowo-serowym i pomidorkami

Makaron z sosem szpinakowo-serowym i pomidorkami
Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego,
  • 150 g serka mascarpone,
  • ząbek czosnku
  • sól,
  • pieprz,
  • pomidorki koktajlowe,
  • makaron.

Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Mrożony szpinak poddusić na patelni, aż się rozpuścii woda trochę odparuje. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz serek mascarpone. Gotować aż serek się całkowicie rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidorki pokroić na połówki i na chwilę wsadzić do sosu, żeby się ogrzały. Makaron wymieszać z sosem i przybrać pomidorkami.

Makaron z serem na słodko

Makaron z serem na słodko
Składniki:

  • 20 dag makaronu, np. świderków,
  • 15 dag białego sera półtustego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ser rozdrobnić. Masło roztopić. Na koniec ugotowany makaron wymieszać z masłem, serem i cukrem. Podawać od razu na ciepło.