Category Archives: Mięso

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych
Składniki:
50 dag serduszek drobiowych,
2 cebule.
2 łyżki masła,
1 ziarnko ziela angielskiego,
1 listek laurowy,
pieprz,
sól.

Przygotowanie:
Serca dokładnie umyć i zostawić na sitku,aż ociekną.  Cebule pokroić w piórka.   Masło rozgrzać na patelni. Wyłożyć na nie serduszka i podsmażyć do zrumienienia.  Następnie dodać do serduszek cebulę i smażyć aż zacznie zmieniać kolor na złoty. Teraz czas na przyprawy. Doprawione serduszka podlać trochę wodą i dusić przez ok. 2 godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać i ewentualnie dodawać wody.

Gotowe serduszka świetnie smakują z kaszą lub ryżem.

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem
Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa,
  • 15 dag ugotowanego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • olej.

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę,po czym zeszklić na łyżce masła. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszać z ryżem,,cebulą, ogórkiem i jajkami. Dodać ok. pół szklanki wody, sól, pieprz i dobrze wyrobić masę.  Z gotowej masy uformować kotlety i obtaczać je w mące i usmażyć na oleju.

Domowa galareta wieprzowa

galareta wieprzowa
Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • mała puszka groszku konserwowego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • ocet,
  • cukier,
  • pieprz,
  • posiekana zielona pietruszka,
  • 5 płatków żelatyny.

Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę i marchew obrać. Do 1 litra gotującej się wody dodać cebulę, marchew,liść laurowy i mięso. Posolić i gotować na małym ogniu 2 godziny (po 40 minutach gotowania wyjąć marchewkę). Z wywaru wyjąć mięso. Żelatynę namoczyć. Odlać 3/8 litra czystego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę. Wywar doprawić do smaku. W formie (lub małych foremkach) układać na zmianę pokrojoną marchew, mięso, pietruszkę i groszek. Zalać wywarem i odstawić do schłodzenia i zastygnięcia. Aby łatwo wyjąć galaretę z formy zanurzyć formę szybko w ciepłej wodzie.

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsemSkładniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków + 50 dag surowych ziemniaków,
  • 50 dag ugotowanego mięsa wołowego (może być także inne),
  • 2 jajka,
  • ok. 1kg mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej)
  • sól, pieprz,
  • 1 cebula,
  • boczek  na skwarki,
  • odrobina oleju.

Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wymieszać z ugotowanymi ziemniakami, jajkami, szczyptą soli i mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Mięso zmielić, cebulę pokroić drobno i podsmażyć. Wymieszać mięso z  cebulą i doprawić.  Z ciasta formować placuszki i zawijać w niej kulki mięsa.  Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju 7-8 minut. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na skwarki. ugotowane pyzy podawać ze skwarkami.