Category Archives: Muffiny

Babeczki marcepanowe z żurawiną

babeczki marcepanowePrzepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/marcepanowe-babeczki-z-zurawina

Składniki na 8-10 sztuk:

  • 150 g masła,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach,
  • 300 g świeżej żurawiny.

Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim i miksować. Następnie dodać aromat migdałowy i dalej zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmielone migdały i wymieszać. Dalej dodać startą masę marcepanową i znów wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać troszkę mleka. Na końcu wmieszać świeżą żurawinę.
Gotowe ciasto przełożyć do papilotek na muffiny wypełniając je prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez 25 – 30 minut do suchego patyczka.

Waniliowe muffiny z czekoladą

babeczki waniliowe

Składniki mokre:

  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.


Dodatki:

  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • posypka czekoladowa.

Przygotowanie:
Gorzką czekoladę połamać na kostki. Osobno wymieszać mokre składniki i osobno suche. Następnie wymieszać mokre i suche razem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Wypełnić ciastem formę do muffinek, nna wierzchu każdej wcisnąć kostkę czekolady.Piec 20-25 minut w 200 stopniach. Gotowe muffinki wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzone muffinki, na koniec udekorować posypką.

Muffiny czekoladowe

muffiny czekoladowe

Składniki mokre:

  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Dodatki:

  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • posypka czekoladowa.

Przygotowanie:
Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. Osobno wymieszać mokre składniki i osobno suche. Następnie wymieszać mokre i suche razem dodając gorzką czekoladę. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Wypełnić ciastem formę do muffinek i piec 20-25 minut w 200 stopniach. Gotowe muffinki wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzone muffinki, na koniec udekorować posypką lub np. orzechami.

Muffiny pizzowe

Muffiny pizzowe

Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • sól,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1/2 szkl. maślanki,
  • 2 jajka,
  • 70 g sera żółtego,
  • 100 g salami,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 czerwonej papryki.

Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, zioła i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać maślankę,olej, jajka. Następnie mokre z suchymi wymieszać. Ser zetrzeć na tarce, paprykę i pomidora pokroić w kostkę, salami w paski. Salami i 2/3 sera oraz paprykę i pomidora wymieszać z ciastem muffinowym. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki i posypać pozostałym serem. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

babeczki jablkowo cynamonoweSkładniki:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 jabłka.

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać. Mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej wymieszać razem. Następnie dodać mokre składniki do suchych i wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone jabłka. Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki i piec w piekarniku 25 minut w 200 stopniach. Ja piekłam w urządzeniu do pieczenia babeczek.

babeczki jablkowo cynamonowe

Muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szkl. maślanki,
  • 1/2 szkl. miodu,
  • 50 g orzechów np.laskowych,
  • polewa czekoladowa,
  • płatki migdałów do ozdoby.

Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Następnie wymieszać mokre z suchymi, niezbyt dokładnie, jak to muffiny 🙂 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 2o minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ostudzić na kratce i na koniec posmarować polewą czekoladową i płatkami migdałów.

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe
Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki groszków/wiórków czekoladowych,
  • pół tabliczki czekolady + 2 łyżki mleka.

Składniki:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do jednej miski, dodać kakao, cukier puder i razem wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jajko, olej. Do suchych składników przelać mokre i wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (nie przejmować się grudkami). Na koniec wmieszać delikatnie groszki czekoladowe.
Gotowe ciasto przekładać do papilotek / foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i taką polewą posmarować muffiny.

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, w drugiej misce zmiksować cukier z żółtkami i z miodem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i przyprawę do piernika i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffiny, napełnić je do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać np. posypane cukrem pudrem.

Muffiny czekoladowe z budyniem

Muffiny czekoladowe z budyniem
Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki groszków/wiórków czekoladowych,
  • opakowanie budyniu śmietankowego + 2 szklanki mleka.

Składniki:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do jednej miski, dodać kakao, cukier i razem wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jajko, olej. Do suchych składników przelać mokre i wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (nie przejmować się grudkami). Na koniec wmieszać delikatnie groszki czekoladowe. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
Gotowe ciasto przekładać do papilotek / foremek na muffiny – 1 łyżka ciasta, następnie trochę budyniu i na to łyżka ciasta. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Odstawić do wystudzenia.

Babeczki z czekoladą

Babeczki z czekoladą
Przepis na ciasto do babeczek z przepisu na Babeczki z rabarbarem, ale tym razem z czekoladą.

Składniki:

  • 35 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag masła,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, następnie białka ubić na sztywną pianę. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać żółtka i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą. Na koniec dodać pianę z białek i znów delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą wypełnić do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.