Category Archives: Naleśniki, placki, omlety, racuchy

Szybki omlet z pomidorami

omlet z pomidorami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Jajka rozmieszać,przyprawić solą i pieprzem. Wylać na rozgrzaną patelnię z olejem i usmażyć omlet. Pomidora obrać i pokroić w plasterki. Jogurt doprawić solą i pieprzem. Na gotowym omlecie ułożyć pomidory, posypać szczypiorkiem i zrobić kilka kleksów jogurtowych.

Drożdżowe racuchy z bananami

racuchy bananowe

Składniki:

  • 2 banany,
  • 2 szkl. mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 20 g drożdży,
  • olej,
  • cukier puder.

Przygotowanie:
Banany rozgnieść na papkę. Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać. Odstawić na kilka minut. Następnie wymieszać mąkę z zaczynem drożdżowym. Na koniec dodać papkę z bananów i znów wymieszać. Ciasto odstawić na godzinę.

racuchy
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na złoty kolor. Gotowe racuchy odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Łaciate naleśniki z serem

Łaciate naleśniki z serem
Składniki:

  • 1/2 litra mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200g sera białego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić na 30 minut.Następnie podzielić ciasto na dwie części i dojednejdodać kakao idobrze wymieszać. smażyć cienkie naleśniki nakładając trochę ciasta białegoi trochę kakaowego (ok. 10 szt.). Ser, śmietanę i cukier wymieszać.
Usmażone naleśniki posmarować serem i złożyć w trójkąty.
Na patelni rozpuścić masło i ułożyć zwinięte naleśniki. Smażyć przez chwilę na małym ogniu z obu stron.

Czekoladowe naleśniki z bananami

Oryginalny przepis pochodzi z KuchniaLidla.pl
Czekoladowe naleśniki z bananami
Składniki:

  • 1/2 litra mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 banany,
  • masło orzechowe,
  • 2-3 łyżki masła,
  • cukier puder i kakao do posypania.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić na 30 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki (ok. 10 szt.).
Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym, na naleśnikach ułożyć pokrojone banany. Naleśniki złożyć w trójkąty.
Na patelni rozpuścić masło i ułożyć  naleśniki. Smażyć przez chwilę na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem i kakao.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • odrobina oleju.

Składniki na farsz:

  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem zmiksować i odstawić na pół godziny.
Masło roztopić na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę, a potem szpinak. Dusić aż woda odparuje,  po czym wkruszyć fetę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Naleśniki usmażyć i posmarować farszem i zwinąć.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Gotowe można  podsmażyć jeszcze na maśle albo posypać żółtym serem i chwilę zapiec.
      

Omlet z pomidorem

Omlet z pomidorem
Omlet z pomidorem może być śniadaniem w I fazie diety South Beach.

Składniki:

  • 1 pomidor,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • posiekany szczypiorek,
  • odrobina oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem. Do podduszonych pomidorów dodać przeciśnięty czosnek, szczypiorek i bazylię. Jajka rozbełtać i wylać na patelnię. Poczekać parę minut. Jak się jajka zetną można omlet przełożyć na talerz.
                                     

Placki ziemniaczane

placki ziemniaczane
Składniki:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 10 dag kiełbasy,
  • 10 dag sera żółtego.

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę również zetrzeć i dodać do ziemniaków. Następnie dodać jajka, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
placki ziemniaczane
Piekarnik   rozgrzać do 200 stopni. Na papierze do pieczenia układać placki. Zapiekać ok. 30 minut. Następnie na każdy placek położyć plasterki kiełbasy i sera żółtego. Zapiekać kilka minut aż ser się rozpuści.
Akcja Kolacja

Kotlety ziemniaczane

kotlety ziemniaczane
Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być np. z obiadu poprzedniego dnia),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • natka zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • pół łyżeczki masła,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na odrobinie masła. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do nich cebulę, jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i mąkę. Wszystko wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie się lepiło można dodać jeszcze trochę mąki. Z gotowego ciasta formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

kotlety ziemniaczane

Kotlety świetnie smakują z różnymi sosami.

100g kotletów ziemniaczanych to ok. 240 kCal i zawiera:
-białko: ok. 4 g,
-tłuszcze: ok. 12 g,
-węglowodany: ok. 30g.


Naleśniki z serem i orzechami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200g mąki,
  • 500ml wody mineralnej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 60g masła do smażenia.

Nadzienie:

  • 150g tłustego twarogu,
  • 125ml śmietany 36%,
  • 100g+100g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
  • 100g orzechów laskowych,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 250ml mleka.

Przygotowanie:
Z mąki, jajek, wody mineralnej i cukru zrobić gładkie ciasto i odstawić. Z sera, śmietany, cukru, cukru waniliowego i startej skórki z cytryny ubić krem. Zmielone orzechy i pozostałe dodatki podgrzać. Usmażyć na maśle 8 naleśników. Połowę naleśników posmarować masą serową, drugą połowę orzechami i zrolować. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Naleśniki z serem na słodko

naleśnikiSkładniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 szkl. mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 50 dag białego sera,
  • ok. 6łyżek śmietany (ilość może się zmieniać w zależności od gęstości śmietany – im rzadsza śmietana tym niej dodać),
  • 5 łyżek cukru (można zmieniać ilość, jeśli ktoś woli mniej lub bardziej słodkie),
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • śmietana + cukier do polania i posmarowania gotowych naleśników,
  • masło do obsmażenia gotowych naleśników.

Przygotowanie:
Składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem, tak by nie było grudek i odstawić na pół godziny. Ser biały wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym.  Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki, smarować je serem i zwijać lu b składać w trójkąty. na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć na nim gotowe naleśniki. Przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać cukrem. Gotowe.