Category Archives: Pieczywo

Chleb z pestkami dyni (z automatu)

chleb z dyniąSkładniki:

  • 250 ml letniej wody,
  • 1,5 szkl. mąki żytniej,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 g suszonych drożdży,
  • 1/2 szkl. prażonych pestek dyni.

Przygotowanie:
Do maszyny wlać wodę, wsypać sól, mąkę,cukier i drożdże. Ustawić maszynę na program regularny ok. 3h, masa chleba 750 g. Po usłyszeniu sygnału dodawania dodatków wsypać pestki dyni (jeśli w maszynie brak takiej opcji można pestki dodać razem na początku wymieszane z mąką).
Gotowy chleb wyjąć z foremki i odstawić na kartce do ostygnięcia.

chleb z dynią

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną

Przepis z kuchnialidla.pl.

wieniec

Składniki:

  • 150 g szynki schwarzwaldzkiej,
  • 375 g mąki tortowej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 230 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • szczypta cukru,
  • pieprz,
  • sól,
  • 100 g sera żółtego,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • kminek.

Przygotowanie:
Ciasto
W garnku rozgrzać masło, dodać mleko i podgrzewać do ok. 40°C (mleko nie powinno się gotować). Do miski wsypać mąkę, dodać rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i wymieszać. Dodać ciepłe mleko z masłem oraz 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.

Farsz
Pokroimy w małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucić do dużej miski. Dodać starty ser i kwaśną śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Warkocz
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz. Ostrożnie zawinąć i uformować roladę. Następnie przeciąć ją wzdłuż ostrym nożem. Obie połowy połączyć, tworząc warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce jak ja tym razem. Dokładnie posmarować ubitym jajkiem i posypać kminkiem. W ten sposób przygotowany warkocz odstawić na bok na 15 minut, aż urośnie. Potem piec 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C. Po upieczeniu odstawić warkocz na pół godziny do ostygnięcia.

Bułeczki z rodzynkami

Bułeczki z rodzynkami
Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 30 g drożdży,
  • 50 g masła.
  • 100 g rodzynek,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z połową letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Następnie wymieszać go z pozostałym mlekiem, mąką, roztopionym masłem i solą. Wyrobić sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto zagnieść rodzynkami i uformować z niego 20 bułeczek.  Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Bułeczki z rodzynkami
Jak podwoją swoją objętość posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w 250 stopniach ok. 15 minut.

Chałka świąteczna

Składniki:

  • 600g mąki krupczatki,
  • 42g drożdży,
  • 250ml mleka,
  • 125g masła,
  • 80g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 2 jajka,
  • 80g rodzynek,
  • 40g kwasku cytrynowego,
  • 40g skórki z pomarańczy,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 łyżka rumu,
  • 30g płatków migdałów.

Przygotowanie:
Rozpuścić pokruszone drożdże i 20g cukru. Dodać mąkę, letnie mleko i wyrobić ciasto. Odstawić na 15 minut, by wyrosło. W letnim mleku roztopić 60g cukru, sól, skórkę z cytryny i 2 żółtka. Dodać do ciasta, ponownie zagnieść i odstawić na dalsze 15 minut. Dodać rodzynki, kwasek cytrynowy i skórkę pomarańczową. Na stolnicy uformować wałek z ciasta i podzielić go na 9 części. Każdy rozwałkować tak, aby powstał długi wałeczek. Zapleść 4 potrójne warkocze, pozostałe dwa wałeczki zagnieść i uformować, tak aby ciasto miało kształt sznura. Na środku każdego warkocza zrobić rowek, posmarować białkiem. Na blasze posmarowanej tłuszczem, ułożyć warkocze jeden na drugim. Na wierzchu położyć sznur z ciasta i odstawić na 30 minut. Piec 40 minut w 210 stopniach. Polukrować polewą z cukru i rumu.