Category Archives: Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą
Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie
Farsz: Masło roztopić na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem szpinak. Dusić aż woda odparuje, po czym dodać fetę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto: Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą. Wyrabiać, aż będzie elastyczne. Odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać kółka,nakładać na nie łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi (ja używam do tego maszynki do lepienia pierogów 🙂 ) Pierogi ugotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

Pierogi z mięsem drobiowym

Pierogi z mięsem drobiowym
Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 30 dag mięsa drobiowego,
  • czerstwa bułka,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą.  Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawić na chwilę przykryte ściereczką.   Mięso ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce. Bułkę namoczyć w mleku, po czym odsączyć i zmielić. Cebulę również zmielić. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta wykrawać kółka, kłaść na nie nadzienie drobiowe i lepić pierogi ( ja to robię przy użyciu maszynki do pierogów). Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Pierogi z truskawkami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • truskawki,
  • śmietana,
  • cukier,
  • olej.

Przygotowanie:
W przesianej mące zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka.  Dodać sól. Zagniatać podlewając wodą. Wyrabiać ciasta, aż będzie elastyczne i miękkie. Na chwilę przykryć ściereczką i odstawić. Następnie ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kółka. Na każde kłaść truskawkę i lepić pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju ok. 4-5 minut. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Ruskie pierogi

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 0,5 kg sera białego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą.  Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawić na chwilę przykryte ściereczką.  Cebule pokroić drobno i zeszklić na maśle. Połowę zeszklonej cebuli dodać do ugotowanych ziemniaków i twarogu. Wszystko zagnieść dokładnie i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego kółka szklanką. Na każde kłaść kulkę farszu i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju 7-8 minut po wypłynięciu na wierzch. Podawać polane resztą podsmażanej cebulki.