Pierogi
Pierogi z mięsem drobiowym
Pierogi z truskawkami
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 jajka, 1,5 szklanki ciepłej wody, szczypta soli, truskawki, śmietana, cukier, olej. Przygotowanie: W przesianej mące zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać sól. Zagniatać podlewając wodą. Wyrabiać ciasta, aż będzie elastyczne i miękkie. Na chwilę przykryć ściereczką i odstawić.
Ruskie pierogi
Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki, 2 jajka, 1,5 szklanki ciepłej wody, szczypta soli. Składniki na farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 0,5 kg sera białego, 3 łyżki masła, 2 cebule, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka.