Category Archives: Pizza

Pizza z szynką i oliwkami

pizza z szynka i oliwkami

Ciasto na pizzę według przepisu: http://www.przepisy-kulinarne.com.pl/pizza/ciasto-na-pizze-z-maszyny

Sos do pizzy według przepisu: http://www.przepisy-kulinarne.com.pl/pizza/sos-pomidorowy-do-pizzy

Dodatki:
mozzarella,
szynka,
oliwki,
cebula.

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować na okrąg ok. 30 cm. Wierzch posmarować sosem do pizzy. Na nim ułożyć startą mozzarellę, szynkę,oliwki i pokrojoną w piórka cebulę. Ja piekę pizzę w domowym piecu do pizzy ok. 4 minut. Ale można oczywiście upiec ją w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Pizza z szynką i smażonymi pieczarkami

pizza z szynka i pieczarkami

Ciasto na pizzę według przepisu: http://www.przepisy-kulinarne.com.pl/pizza/ciasto-na-pizze-z-maszyny

Sos do pizzy według przepisu: http://www.przepisy-kulinarne.com.pl/pizza/sos-pomidorowy-do-pizzy

Dodatki:
mozzarella,
szynka,
podsmażone wcześniej pieczarki,
cebula pokrojona w piórka.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować na okrąg ok. 30 cm. Wierzch posmarować sosem do pizzy. Na nim ułożyć mozzarellę, szynkę, pieczarki  i  cebulę. Ja piekę pizzę w domowym piecu do pizzy. Trwa to ok. 4 minut. Ale można oczywiście upiec ją w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Pizza z szynką i papryką

pizza z szynka i papryka

Ciasto na pizzę według przepisu: http://www.przepisy-kulinarne.com.pl/pizza/ciasto-na-pizze-z-maszyny

Sos do pizzy według przepisu: http://www.przepisy-kulinarne.com.pl/pizza/sos-pomidorowy-do-pizzy

Dodatki:
mozzarella,
szynka,
czerwona papryka,
cebula.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować na okrąg ok. 30 cm. Wierzch posmarować sosem do pizzy. Na nim ułożyć mozzarellę, szynkę, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Ja piekę pizzę w domowym piecu do pizzy. Trwa to ok. 4 minut. Ale można oczywiście upiec ją w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Pizza z boczkiem, pomidorkami i rukolą

pizza z rukola

Ciasto na pizzę według przepisu: ciasto na pizze

Sos do pizzy według przepisu: sos do pizzy

Dodatki:
mozzarella,
boczek,
pomidorki koktajlowe,
rukola.

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować na okrąg ok. 30 cm. Wierzch posmarować sosem do pizzy. Na nim ułożyć startą mozzarellę, pokrojony boczek i połówki pomidorków. Ja piekę pizzę w domowym piecu do pizzy ok. 4 minut. Ale można oczywiście upiec ją w dobrze rozgrzanym piekarniku. Na upieczoną pizzę wyłożyć świeżą rukolę.

pizza z rukola

Pizza z szynką i cebulą

pizza z szynka

Ciasto na pizzę według przepisu: ciasto na pizze

Sos do pizzy według przepisu: sos pomidorowy do pizzy

Dodatki:
mozzarella,
szynka,
cebula.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować na okrąg ok. 30 cm. Wierzch posmarować sosem do pizzy. Na nim ułożyć startą mozzarellę, szynkę i pokrojoną w piórka cebulę. Ja piekę pizzę w domowym piecu do pizzy. Trwa to ok. 4 minut. Ale można oczywiście upiec ją w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Sos pomidorowy do pizzy

sos do pizzy

Składniki:

  • 500 ml przetartych pomidorów (passata),
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Sos można mrozić w małych porcjach.

Ciasto na pizze (wersja z maszyny)

ciasto na pizze

Składniki ( na 3 pizze ok. 30 cm):

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 10 g drożdży,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Do maszyny do chleba wlać wodę, następnie dodać mąkę, sól i na wierzch pokruszone drożdże. Włączyć program do wyrabiania ciasta drożdżowego w zależności od maszyny. Ja używam programu Dough. Kiedy ciasto będzie gotowe wyjąć z maszyny i podzielić na 3 części, z których uformować kule. Zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 24 h. Takie kulki ciasta można również mrozić. Wyrośnięte w lodówce ciasto rozwałkować i obłożyć ulubionymi składnikami.

Wiejska pizza w wersji trójkątnej

Wiejska pizza w wersji trójkątnej
Składniki na ciasto:

  • 380 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 20 g drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 100 g pomidorów z puszki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta oregano,
  • szczypta bazylii,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Dodatki:
ser żółty, kiełbasa, cebula.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Dodać sól i łyżkę mąki. Odstawić. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Znowu odstawić na 20 minut. W międzyczasie przygotować sos.  Wszystkie składniki na sos razem  zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok.10 minut aż sos zgęstnieje.

Ser żółty zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Uformować 4 trójkątne pizze. Każdą posmarować sosem i obłożyć serem, kiełbasą i cebulą.
Wiejska pizza w wersji trójkątnej
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 20 minut.