Category Archives: Przetwory

Syrop piernikowy

syrop piernikowy

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 goździków.

Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać cynamon, imbir i goździki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapać ziarenka i razem z całą laską wanilii dodać do pozostałych składników. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjąć wanilię i przecedzić płyn. Następnie wlać go ponownie do rondelka, dodać cukier i całość gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby zredukować płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Gotowy syrop przelać do czystej butelki.

Dżem z bananów i białej czekolady

dzem bananowy

Przepis ze strony kuchnialidla.pl.

Składniki:

  • 1,6 kg bananów,
  • 50 dag cukru żelującego,
  • 50 g białej czekolady,
  • 120 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:
Białą czekoladę bardzo drobno posiekać. Banany obrać i zmiksować. Następnie wymieszać w wysokim garnku z sokiem z cytryny i cukrem żelującym, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować przez 4 minuty, nadal mieszając.
Garnek zdjąć z kuchenki, dodać czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Gotową masę natychmiast przelać do słoików przepłukanych gorącą wodą. Słoiki dobrze zamknąć i pozostawić do ostygnięcia. Napoczęte słoiki przechowywać w lodówce.

Cytryny z miodem i rumem

Cytryny z miodem i rumem

Świetny dodatek do herbaty – cytryny w modzie i rumie (przepis z kuchnialidla.pl).

Składniki:

  • 1 kg cytryny
  • 20 dag miodu,
  • 70 ml rumu.

Przygotowanie:
Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Rum wymieszać z miodem i zalewać tym cytryny. Zakręcić słoiki i odstawić na przynajmniej 3 dni, żeby całość się „przegryzła”.

Jabłka do ciasta

Składniki:

  • jabłka,
  • cukier,
  • cynamon.

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać cukier (ilość zależy od smaku jabłek). Dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy dodać cynamon i wymieszać. Gorące jabłka wkładać do słoików. Zakręcone  słoiki stawiać do góry dnem.

Gruszki w syropie

gruszki w syropieSkładniki:

  • gruszki,
  • woda,
  • cukier (60 dag na litr wody),
  • sok z cytryn.

Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do wody z sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Wodę zagotować z cukrem.  Gruszki wyjąć z kwaśnej wody i ułożyć w słoikach. Zalać słodkim, gorącym syropem. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem.  Można dodatkowo pasteryzować, ale nie jest to konieczne.

Ćwikła z chrzanem

ćwikłaSkładniki:

  • 1 kg buraków,
  • 10 dag chrzanu,
  • kwasek cytrynowy,
  • sól,
  • cukier.

Przygotowanie:
Buraki ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Chrzan obrać i zetrzeć na tych samych oczkach tarki. Wymieszać buraki z chrzanem, dodać do smaku sól, cukier i kwasek. Ponownie wymieszać. Przełożyć do słoików. Można słoiki zapasteryzować.

Ogórki konserwowe

ogórki konserwoweSkładniki:

  • ogórki gruntowe (7-8 na litrowy słoik),
  • woda (3 szkl. wody na 1 kg ogórków),
  • ocet (1 szkl. octu na 1 kg ogórków),
  • cukier (1 łyżka na 1 kg ogórków),
  • sól (1 łyżka na 1 kg ogórków),
  • liść laurowy ( 2 małe liście na litrowy słoik),
  • ziele angielskie(5 ziaren na litrowy słoik),
  • chrzan (2 3-centymetrowe kawałki na litrowy słoik),
  • gorczyca (1/4 łyżeczki na litrowy słoik).

Przygotowanie:
Dobrze umyte ogórki ułożyć ciasno w słoikach, do każdego słoika włożyć liście laurowe, ziele angielskie, chrzan i gorczycę. Wodę zagotować z solą, cukrem i octem. Gorącą zalać słoiki. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Można dodatkowo zapasteryzować.

Papryka konserwowa

Papryka konserwowaSkładniki:

  • 10 kg papryki,
  • 7,5 litra wody,
  • 3 szkl. octu,
  • 4 szkl. cukru,
  • 3 szkl. oleju,
  • 5 łyżek soli,
  • 4 łyżki gorczycy,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka kulek pieprzu,
  • 25 liści laurowych.

Przygotowanie:
Paprykę umyć i pokroić w paski.  Pozostałe składniki razem zagotować. Paski papryki poukładać w słoiku i zalać gorącą zalewą. Szybko zakręcić i postawić zakrętkami do dołu.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszoneSkładniki:

  • ogórki gruntowe (do litrowego słoika wchodzi 7-8 ogórków),
  • obrane ząbki czosnku (2 ząbki na litrowy słoik),
  • korzeń chrzanu (2 3-centymetrowe kawałki na litrowy słoik)),
  • koper włoski (kwiatostan z łodygami),
  • sól (1 kopiasta łyżka na litr wody),
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na litr wody),
  • woda (1 litr na 1 kg ogórków).

Przygotowanie:
Wodę do zalania ogórków należy zagotować i ostudzić. Następnie rozpuścić w niej sól (1 łyżka soli na litr wody). Dokładnie umyte ogórki ułożyć ciasno w słoikach.  Pomiędzy nimi ułożyć po 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, gałązki kopru, wsypać gorczycę i całość zalać wodą z solą. Słoiki dobrze zakręcić. Oczywiście można również w ten sposób kisić ogórki w dużym glinianym naczyniu. Należy wtedy ułożyć w nim ogórki, dodać przyprawy, zalać soloną wodą. Na wierzch położyć talerzyk i na nim postawić np. słoik z wodą, żeby obciążyć.