Category Archives: Przystawki

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:

  • 50 dag śledzi ala matjas,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki musztardy zwykłej.

Przygotowanie:
Śledzie namoczyć na godzinę. Następnie zmienić wodę i namoczyć na kolejną godzinę. Potem osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w małą kostkę i przelać wrzątkiem. Śmietanę, majonez i musztardy wymieszać, dodać cebulkę i zalać sosem śledzie. Wstawić na 8 godzin do lodówki.

Koreczki Caprese

koreczki Caprese

Składniki:

  • kulka mozarelli (albo mini mozzarelle),
  • pomidorki koktailowe,
  • listki świeżej bazylii,
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa,
  • wykałaczki.

Przygotowanie:
Pomidorki przekroić na pół. Kulkę mozzarelli pokroić na mniejsze kawałki. Nabijać na wykałaczki połówkę pomidorka, kawałek mozarelli, listek bazylii i znowu połówka pomidorka. Gotowe koreczki posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z oliwą.

Zapiekane roladki z tortilli

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl.

roladki

Składniki:

  • 8 placków tortilli,
  • 150 g sera ementaler,
  • 150 g sera mozzarella,
  • 100 g sera grana padano,
  • 100 g salami,
  • 100 g szynki,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek musztardy francuskiej,
  • 5 łyżek musztardy Dijon,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Jogurt naturalny i oba rodzaje musztardy wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie sery zetrzeć na tarce i wymieszać razem. Salami i szynkę pokroić w drobne paseczki. Na plackach tortilli rozsmarować odrobinę sosu, posypać mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Tortille zawijać, tworząc ścisłe roladki. W roladki wbijać wykałaczki co 3 cm, a następnie pokroić je pomiędzy wykałaczkami, tworząc mniejsze kawałki. Kawałki tortilli ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na mniej więcej 5 minut. Gdy brzegi tortilli zaczną się rumienić, wyjąć i podawać.

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną

Przepis z kuchnialidla.pl.

wieniec

Składniki:

  • 150 g szynki schwarzwaldzkiej,
  • 375 g mąki tortowej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 230 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • szczypta cukru,
  • pieprz,
  • sól,
  • 100 g sera żółtego,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • kminek.

Przygotowanie:
Ciasto
W garnku rozgrzać masło, dodać mleko i podgrzewać do ok. 40°C (mleko nie powinno się gotować). Do miski wsypać mąkę, dodać rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i wymieszać. Dodać ciepłe mleko z masłem oraz 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.

Farsz
Pokroimy w małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucić do dużej miski. Dodać starty ser i kwaśną śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Warkocz
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz. Ostrożnie zawinąć i uformować roladę. Następnie przeciąć ją wzdłuż ostrym nożem. Obie połowy połączyć, tworząc warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce jak ja tym razem. Dokładnie posmarować ubitym jajkiem i posypać kminkiem. W ten sposób przygotowany warkocz odstawić na bok na 15 minut, aż urośnie. Potem piec 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C. Po upieczeniu odstawić warkocz na pół godziny do ostygnięcia.

Kabanosy w cieście francuskim

kabanosy w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • kilka kabanosów,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Musztardę wymieszać z jogurtem i przyprawić. Jajko roztrzepać. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroimy na paski. Każdy pasek ciasta posmarować sosem, ułożyć na środku kabanosa i zwinąć. Zawinięte kabanosy pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować jajkiem. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

Kanapka VIVA-CAMEMBERT

Przepis z kuchnialidla.pl. Prosta kanapka, a jednocześnie coś innego niż zwykłe kanapki z serem czy szynką.  Świetnie się sprawdza jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

viva camembert

Składniki:

  • bułka pszenna (ja wolę ciemne pieczywo),
  • camembert,
  • dżem z żurawiny,
  • ziarna słonecznika,
  • masło.

Przygotowanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Bułkę przekroić i posmarować masłem. Camembert pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce. Na to żurawinę i całość posypać słonecznikiem. Przykryć drugą połówką bułki i smacznego.

Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą

Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla.

Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 pomidory,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 1/2 szklanki startego sera grana padano,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii (ja użyłam suszonej).

Przygotowanie:
ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, lekko wciskając ostrze w ciasto narysować mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Kwadraty ciasta ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy kwadrat. Wierzch posypać startym serem grana padano.
Każdy kawałek ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Następnie wyjąć je i ostudzić. Pomidory pokroić na plasterki, posolić i odstawić. Po 10 minutach odlać puszczony przez pomidory sok. Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Posypać nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Ząbek czosnku przepuścić przez praskę i wymieszać z bazylią i oliwą. Mieszanką posmarować wierzch pomidorów. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Wytrawne Vege Śniadanie

Łazanki z makiem

Łazanki z makiem
Składniki na łazanki:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki.

Składniki na masę makową:

  • 25 dag maku,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • bakalie (skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, daktyle, itd).

Przygotowanie:
Z jajek, mąki i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto (jak na makaron). Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w 1 cm kwadraty.
Mleko z wodą zagotować i wrzucić do niej mak. Odstawić na 15 minut, żeby się zaparzył. Następnie mak zmielić. Bakalie pokroić. Wymieszać mak z miodem, cukrem waniliowym i bakaliami. W razie potrzeby można jeszcze dosłodzić.
Łazanki ugotować i odcedzić. Następnie wymieszać z masą makową.

Śledź w oleju

Śledź w oleju
Składniki:

  • 50 dag śledzi ala matjas,
  • 2 cebule,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:
Śledzie namoczyć na dwie godziny w zimnej ,a potem pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półkrążki. Kawałki śledzia oprószyć pieprzem i układać na zmianę z cebulą w słoiku. Całość zalać olejem. Odstawić na dobę do lodówki.

Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 50 g masła,
  • 4 jajka,
  • sól.

Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody dodać mąkę i sól. Mieszać aż z ciasta zrobi się kulka. Zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich jajek miksować jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia małe kulki wielkości orzechów laskowych. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.