Category Archives: Ryby i owoce morza

Ryba po grecku

Ryba po grecku
Składniki:

  • 80 dag filetów z ryby (np. dorsz),
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 średniego pora,
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • mąką do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i osuszyć. Obtoczyć w mące i usmażyć.
Marchewkę i pietruszkę pokroić na małe paseczki (albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Cebule i pora pokroić w piórka. W garnku rozgrzać w łyżki oleju i wrzucić do niego warzywa. Podsmażyć 3 minuty, po czym zalać je szklanką wody (jeśli trzeba dolać troszkę więcej). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości ok. 15 minut. Następnie do warzyw dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Usmażoną rybę układać w naczyniu na zmianę z warzywami.
Można jeść na zimno i na ciepło.

Śledź w oleju

Śledź w oleju
Składniki:

  • 50 dag śledzi ala matjas,
  • 2 cebule,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:
Śledzie namoczyć na dwie godziny w zimnej ,a potem pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półkrążki. Kawałki śledzia oprószyć pieprzem i układać na zmianę z cebulą w słoiku. Całość zalać olejem. Odstawić na dobę do lodówki.

Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika
Składniki:

  • 300 g filetu z łososia,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:
Filet pokroić na mniejsze porcje. Skropić sokiem z cytryny, posolić i od strony bez skórki natrzeć papryką i oliwą. Odłożyć na godzinę do zamarynowania.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i piec w rozgrzanym do 220 stopni piekraniku około 10 minut.

Łosoś z pomidorową salsą

Łosoś z pomidorową salsą
Składniki:

  • 100 g filetów z łososia (bez skóry),
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Łososia pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomidora sparzyć, obrać, usunąć nasiona i sok. Resztę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oliwą, bazylią, oregano. Salsę pomidorową wyłożyć na plastry łososia. Zapiekać 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowego łososia dopraić solą i pieprzem. Podawać np. z bagietką czy zapiekanymi ziemniakami.

Łatwy łosoś z patelni z bazyliowym sosem

Łatwy łosoś z patelni z bazyliowym sosem
Składniki:

  • 200 g fileta z łososia,
  • sól,
  • 1 łyżka oliwy.

Składniki na sos:

  • pół szklanki naturalnego jogurtu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • pół pęczka świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Umytą i osuszoną bazylię drobno posiekać,  wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na pół godziny do lodówki.
Filety posmarować oliwą i oprószyć solą. Patelnię rozgrzać. Ułożyć na niej filety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Tilapia pieczona z jabłkiem

Przepis pochodzi z przepisów Biedronki.
Tilapia pieczona z jabłkiem
Składniki:

  • 2 tilapie,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszka,
  • pół jabłka,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Tilapie natrzeć od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z  masłem. Jabłko podziel na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Cytrynę pokroić w plasterki. Ryby naciąć głęboko nożem z jednej strony w 3 lub 4 miejscach, a w każde nacięcie włożyć plaster cytryny w taki sposób, by połowa schowała się pod skórą, a połowa wystawała. Do środka każdej tilapii wsadzić porcję masła i po 2 kawałki jabłka. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sokiem jabłkowym i piec 15-20 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście
Składniki:

  • opakowanie krewetek,
  • 1 jajko,
  • szklanka lodowatej wody,
  • szklanka mąki.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, ale nie dokładnie, tak by pozostały grudki. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu położyć krewetki na papierowych ręcznikach,  by odsączyć je z tłuszczu.

Dorada pieczona w piekarniku

Dorada pieczona w piekarniku
Składniki:

  • 2 patroszone dorady,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Ryby umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Skropić je sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć (w środku i na zewnątrz). Do środka każdej ryby włożyć kilka gałązek pietruszki, po połowie posiekanego ząbka czosnku i po 2 plasterki cytryny. Z wierzchu ryby delikatnie skropić oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w 180 stopniach ok. 25 minut.
Dorada pieczona w piekarniku

Pstrąg w sosie migdałowym

Pstrąg w sosie migdałowym
Składniki:

  • 2 pstrągi,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 g cebuli dymki,
  • 250 g płatków z migdałów, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Pstrągi oczyścić, zeskrobać łuski, opłukać i osuszyć. Natrzeć w środku sokiem z cytryny i solą. Odstawić na godzinę, Cebulę pokroić w cienkie paski i zeszklić na maśle. Przełożyć do osobnego garnka. Pstrągi obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałym po cebuli tłuszczu (ok. 8 minut z każdej strony).  Do garnka z cebulą dodać, migdały, miód i śmietanę. Zagotować, dodać sos sojowy i doprawić.  Usmażone pstrągi podawać polane sosem migdałowym.

Dorada smażona na patelni

Dorada smażona na patelni
Składniki:

  • 2 patroszone dorady,
  • 4 ząbki posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • sól.

Przygotowanie:
Ryby umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Posolić i skropić sokiem z cytryny, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło wymieszać z czosnkiem i posiekanym koperkiem. Podzielić na dwie części i każdą część uformować w wałek. DO każdej z ryb włożyć wałek masła. Ryby pospinać wykałaczkami. Obtoczyć ryby w mące i smażyć na patelni na złoto.