Category Archives: Ryby i owoce morza

Zapiekany homar z masłem czosnkowo-cytrynowo-pietruszkowym

homar

Składniki:

  • 1 mrożony homar,
  • sok z cytryny,
  • 10 dag masła,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
homar

Homara rozmrozić i osuszyć. Przekroić na pół. Połówki homara opłukać, oczyścić z wnętrzności, tak by zostało tylko mięso. Odłamać kończyny i rozciąć skrzypce, wyjąć mięso i wsadzić je w puste miejsce w skorupie tułowia .
Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki, skórką z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Części homara ułożyć w naczyniu żaroodpornym mięsem do góry. Posmarować je masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
homar
Po zapieczeniu skropić cytryną. Podawać np. z bagietką.

Łosoś w sosie cytrynowym

losos cytrynowy

Składniki:

    • 2 filety z łososia po ok. 150 g,
    • 1/2 cytryny,
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
    • 1 łyżeczka musztardy,
    • 1 łyżeczka rozmarynu,
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • sól,
    • pieprz.

Przygotowanie:
Filety z łososia doprawić solą i pieprzem. Łososia ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i parować ok. 15-20 minut. Skórkę z cytryny zetrzeć i wymieszamy z wyciśniętym z 1/2 cytryny sokiem. Dodać jogurt, musztardę i całość zmiksować. Stopniowo dolać oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Na koniec dodać drobno posiekany rozmaryn i koperek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Łososia podawać polanego sosem.

Łosoś z warzywami na parze z sosem koperkowym

Łosoś i warzywa na parze

Składniki: 

  • 2 kawałki łososia (filet) po ok. 150 g,
  • warzywa (marchew, brokuły, kalafior),
  • sok z połowy z cytryny,
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Łososia doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15-20 minut. Koperem pokroić. Połowę koperku wymieszać ze śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić sos. Warzywa i łososia ułożyć w parowarze, na wierzchu ryby ułożyć resztę posiekanego koperku. Parować ok. 20 minut. Gotowe danie przełożyć na talerz i warzywa polać sosem koperkowym.

Karp w galarecie

karp

Składniki:

  • 1 karp (około 1,5 kg),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka zielonego groszku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Karpia umyć, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i odstawić. Warzywa obrać i gotować w 1 litrze osolonej wody przez pół godziny. Następnie wyjąć ugotowane warzywa. Do wywaru dodać 1 łyżeczkę soli i cukier, następnie włożyć do niego kwałki karpia. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 25 minut.
Ugotowną rybę wyjąć i obrać z ości. Groszek i kukurydzę odcedzić. Do ciepłego wywaru dodać namoczoną w odrobinie zimnej wody żelatynę. Doprawić wywar solą i pieprzem.
W foremkach układać rybę, obok niej groszek, kukurydzę i pokrojoną ugotowaną marchewkę. Delikatnie zalać wywarem z żelatyną i odstawić do zastygnięcia.
Podawać z sokiem z cytryny lub octem.

Ryba po grecku

Ryba po grecku
Składniki:

  • 80 dag filetów z ryby (np. dorsz),
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 średniego pora,
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • mąką do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i osuszyć. Obtoczyć w mące i usmażyć.
Marchewkę i pietruszkę pokroić na małe paseczki (albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Cebule i pora pokroić w piórka. W garnku rozgrzać w łyżki oleju i wrzucić do niego warzywa. Podsmażyć 3 minuty, po czym zalać je szklanką wody (jeśli trzeba dolać troszkę więcej). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości ok. 15 minut. Następnie do warzyw dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Usmażoną rybę układać w naczyniu na zmianę z warzywami.
Można jeść na zimno i na ciepło.

Śledź w oleju

Śledź w oleju
Składniki:

  • 50 dag śledzi ala matjas,
  • 2 cebule,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:
Śledzie namoczyć na dwie godziny w zimnej ,a potem pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półkrążki. Kawałki śledzia oprószyć pieprzem i układać na zmianę z cebulą w słoiku. Całość zalać olejem. Odstawić na dobę do lodówki.

Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika
Składniki:

  • 300 g filetu z łososia,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:
Filet pokroić na mniejsze porcje. Skropić sokiem z cytryny, posolić i od strony bez skórki natrzeć papryką i oliwą. Odłożyć na godzinę do zamarynowania.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i piec w rozgrzanym do 220 stopni piekraniku około 10 minut.

Łosoś z pomidorową salsą

Łosoś z pomidorową salsą
Składniki:

  • 100 g filetów z łososia (bez skóry),
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Łososia pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomidora sparzyć, obrać, usunąć nasiona i sok. Resztę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oliwą, bazylią, oregano. Salsę pomidorową wyłożyć na plastry łososia. Zapiekać 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowego łososia dopraić solą i pieprzem. Podawać np. z bagietką czy zapiekanymi ziemniakami.

Łatwy łosoś z patelni z bazyliowym sosem

Łatwy łosoś z patelni z bazyliowym sosem
Składniki:

  • 200 g fileta z łososia,
  • sól,
  • 1 łyżka oliwy.

Składniki na sos:

  • pół szklanki naturalnego jogurtu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • pół pęczka świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Umytą i osuszoną bazylię drobno posiekać,  wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na pół godziny do lodówki.
Filety posmarować oliwą i oprószyć solą. Patelnię rozgrzać. Ułożyć na niej filety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Tilapia pieczona z jabłkiem

Przepis pochodzi z przepisów Biedronki.
Tilapia pieczona z jabłkiem
Składniki:

  • 2 tilapie,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszka,
  • pół jabłka,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Tilapie natrzeć od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z  masłem. Jabłko podziel na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Cytrynę pokroić w plasterki. Ryby naciąć głęboko nożem z jednej strony w 3 lub 4 miejscach, a w każde nacięcie włożyć plaster cytryny w taki sposób, by połowa schowała się pod skórą, a połowa wystawała. Do środka każdej tilapii wsadzić porcję masła i po 2 kawałki jabłka. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sokiem jabłkowym i piec 15-20 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.