Category Archives: Sosy

Sos pomidorowy do pizzy

sos do pizzy

Składniki:

  • 500 ml przetartych pomidorów (passata),
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Sos można mrozić w małych porcjach.

Ratatouille

ratatouille

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1/4 ostrej papryczki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • sól,
  • cukier,
  • słodka papryka,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Cukinię, bakłażan i papryki pokroić w większą kostkę, cebulę w piórka, papyczkę ostrą w drobniutką kosteczkę. Cebulę podsmażyć 2-3 minuty na odrobinie oleju, dodać papryki, po 5-6 minutach dodać cukinię i bakłażana. Dodać troszkę wody, żeby warzywa nie przywierały do dna. Dusić wszystko razem 10 minut, po czym dodać przyprawy i puszkę pomidorów. Wszystko dusić kolejne 10 minut i gotowe.

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 2 papryki,
  • 2 średnie cebule,
  • kawałek pora,
  • 5 średnich pomidorów,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 10 dag boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • olej.

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w paski,  boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półtalarki. Na odrobinie oleju  lekko zeszklić cebulę, dodać boczek i kiełbasę. Po 3-4 minutach dodać pokrojoną paprykę, po kolejnych 3-4 minutach dodać obrane i pokrojone pomidory oraz pora. Wszystko razem zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i do gotującego się leczo dodać pokrojoną w kostkę cukinię i przyprawy. Gotować na małym ogniu aż cukinia będzie miękka (ok. 25 minut).