Category Archives: Surówki

Marchewka z groszkiem

marchewka z groszkiem

Składniki:

  • 50 dag marchewki pokrojonej w kostkę i groszku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 1-2 łyżki mąki.

Przygotowanie:
Marchewkę i groszek zalać wodą (nie powinno wszystkiego przykrywać) i dodać masło. Całość gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Odlać trochę płynu z marchewki i wymieszać z mąką. Następnie dodać do marchewki. Pogotować chwilę, aż płyn zgęstnieje. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Ćwikła z chrzanem

ćwikłaSkładniki:

  • 1 kg buraków,
  • 10 dag chrzanu,
  • kwasek cytrynowy,
  • sól,
  • cukier.

Przygotowanie:
Buraki ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Chrzan obrać i zetrzeć na tych samych oczkach tarki. Wymieszać buraki z chrzanem, dodać do smaku sól, cukier i kwasek. Ponownie wymieszać. Przełożyć do słoików. Można słoiki zapasteryzować.

Ogórki konserwowe

ogórki konserwoweSkładniki:

  • ogórki gruntowe (7-8 na litrowy słoik),
  • woda (3 szkl. wody na 1 kg ogórków),
  • ocet (1 szkl. octu na 1 kg ogórków),
  • cukier (1 łyżka na 1 kg ogórków),
  • sól (1 łyżka na 1 kg ogórków),
  • liść laurowy ( 2 małe liście na litrowy słoik),
  • ziele angielskie(5 ziaren na litrowy słoik),
  • chrzan (2 3-centymetrowe kawałki na litrowy słoik),
  • gorczyca (1/4 łyżeczki na litrowy słoik).

Przygotowanie:
Dobrze umyte ogórki ułożyć ciasno w słoikach, do każdego słoika włożyć liście laurowe, ziele angielskie, chrzan i gorczycę. Wodę zagotować z solą, cukrem i octem. Gorącą zalać słoiki. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Można dodatkowo zapasteryzować.

Papryka konserwowa

Papryka konserwowaSkładniki:

  • 10 kg papryki,
  • 7,5 litra wody,
  • 3 szkl. octu,
  • 4 szkl. cukru,
  • 3 szkl. oleju,
  • 5 łyżek soli,
  • 4 łyżki gorczycy,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka kulek pieprzu,
  • 25 liści laurowych.

Przygotowanie:
Paprykę umyć i pokroić w paski.  Pozostałe składniki razem zagotować. Paski papryki poukładać w słoiku i zalać gorącą zalewą. Szybko zakręcić i postawić zakrętkami do dołu.

Mizeria z koperkiem

MizeriaSkładniki:

  • ogórki,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeży koperek.

Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zasypać solą i odstawić. Jak już ogórki puszczą wodę to ją odlać. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (ilość przypraw należy dobrać samemu próbując). Koperek posiekać. Wymieszać ogórki z koperkiem i doprawioną śmietaną.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszoneSkładniki:

  • ogórki gruntowe (do litrowego słoika wchodzi 7-8 ogórków),
  • obrane ząbki czosnku (2 ząbki na litrowy słoik),
  • korzeń chrzanu (2 3-centymetrowe kawałki na litrowy słoik)),
  • koper włoski (kwiatostan z łodygami),
  • sól (1 kopiasta łyżka na litr wody),
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na litr wody),
  • woda (1 litr na 1 kg ogórków).

Przygotowanie:
Wodę do zalania ogórków należy zagotować i ostudzić. Następnie rozpuścić w niej sól (1 łyżka soli na litr wody). Dokładnie umyte ogórki ułożyć ciasno w słoikach.  Pomiędzy nimi ułożyć po 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, gałązki kopru, wsypać gorczycę i całość zalać wodą z solą. Słoiki dobrze zakręcić. Oczywiście można również w ten sposób kisić ogórki w dużym glinianym naczyniu. Należy wtedy ułożyć w nim ogórki, dodać przyprawy, zalać soloną wodą. Na wierzch położyć talerzyk i na nim postawić np. słoik z wodą, żeby obciążyć.