Category Archives: Wegetariańskie

Kasza kuskus z warzywami

kuskus

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus,
  • 200 g cukinii,
  • 1  papryka,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Cukinię i paprykę pokroić i podsmażyć 5 minut na rozgrzanym oleju. Pomidory obrać, pokroić i dodać wraz z kuskusem do cukinii i papryki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć całość 2-3 minuty.

Koreczki Caprese

koreczki Caprese

Składniki:

  • kulka mozarelli (albo mini mozzarelle),
  • pomidorki koktailowe,
  • listki świeżej bazylii,
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa,
  • wykałaczki.

Przygotowanie:
Pomidorki przekroić na pół. Kulkę mozzarelli pokroić na mniejsze kawałki. Nabijać na wykałaczki połówkę pomidorka, kawałek mozarelli, listek bazylii i znowu połówka pomidorka. Gotowe koreczki posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z oliwą.

Kanapka VIVA-CAMEMBERT

Przepis z kuchnialidla.pl. Prosta kanapka, a jednocześnie coś innego niż zwykłe kanapki z serem czy szynką.  Świetnie się sprawdza jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

viva camembert

Składniki:

  • bułka pszenna (ja wolę ciemne pieczywo),
  • camembert,
  • dżem z żurawiny,
  • ziarna słonecznika,
  • masło.

Przygotowanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Bułkę przekroić i posmarować masłem. Camembert pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce. Na to żurawinę i całość posypać słonecznikiem. Przykryć drugą połówką bułki i smacznego.

Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami
Składniki:

  • 100 g kuskusu,
  • 1 mała cukinia,
  • pół papryki żółtej,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki zielonej,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzącą wodą, tak by wody było 1 cmponad powierzchnie kaszy. Poczekać aż kasza napęcznieje i wymieszać ją widelcem.
Papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić na nią pokrojone warzywa i smazyć do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wymieszać warzywa z kuskusem. Podawać posypane szczypiorkiem.

Serek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Proste, łatwe, a przede wszystkim zdrowe śniadanie.
Serek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:

  • 1 serek wiejski (ziarnisty)
  • 1/3 średniego ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 grahamka

Przygotowanie:
Ogórek obrać i pokroić w półplasterki, rzodkiewkę pokroić w plasterki. Ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek wymieszać z serkiem wiejskim, doprawić solą i pieprzem. Idealnie do tego pasuje bułka grahamka i szklanka soku. Zdrowe i smaczne śniadanie jak znalazł.

Śniadaniowe babeczki ze skórką pomarańczową

Śniadaniowe babeczki ze skórką pomarańczową
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g margaryny,
  • 125 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżki śmietany,
  • aromat pomarańczowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:
Cukier puder utrzeć mikserem z margaryną, następnie dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i dodawać porcjami do masy, dalej ucierając. Na koniec dodać śmietanę i aromat. Wsypać skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto nałożyć do foremki na muffinki. Piec w 200 stopniach ok. pół godziny.

Cukinia i bakłażan zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Cukinia i bakłażan zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • puszka pomidorów,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 40 minut. Następnie opłukać i osuszyć bakłażana. Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać sól, pieprz, oregano i rozgotować. Cukinię pokroić w plastry. Bakłażan i cukinię krótko obsmażyć z obu stron. Następnie układać na przemian w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym i obłożyć plastrami mozzarelli. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut.

Kotlety z bakłażana

Kotlety z bakłażana
Składniki:

  • bakłażan,
  • sól,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • szczypta papryki ostrej w proszku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:
Umytego bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je w jednej warstwie na tacy i porządnie posolić. Odstawić na 40 minut. Następnie opłukać plastry i osuszyć. Mąkę i przyprawy wymieszać. Obtaczać w nich plastry bakłażana i smażyć po 2-3 minuty na głębokim tłuszczu. Gotowe bakłażany odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Leniwe z rodzynkami

Kluski leniwe z rodzynkami
Składniki:

  • 250 g  chudego twarogu,
  • 65 g kaszy manny,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:
50 g masła utrzeć z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i na koniec kaszę manną. Zagnieść ciasto dodając do niego rodzynki. Odstawić na 30 minut, żeby kasza napęczniała.  Z ciasta formować kluski i ugotować w osolonym wrzątku (ok.10-12 minut gotować po wypłynięciu na wierzch). Gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą.

Bakłażan z mozzarellą

Bakłażan z mozzarellą
Składniki:

  • bakłażan,
  • mała cebula,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 60ml przecieru pomidorowego,
  • kulka mozzarelli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Ułożyć na tacy i posolić. Odstawić na 40 minut. Następnie plastry bakłażana opłukać i osuszyć. W międzyczasie cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Razem zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodać przecier i bazylię. Posolić do smaku. Dusić ok. 15 minut. Plastry bakłażana podsmażyć z obu stron na półtwardo. Następnie ułożyć je w jednej warstwie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdy plaster posmarować sosem pomidorowym i położyć na nim plaster mozzarelli. Zapiekać w 180 stopniach ok. 10 minut.