Category Archives: Zapiekanki

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami
Składniki:

  • 50 dag jabłek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki ryżu,
  • 3 łyżki cukru,
  • cynamon,
  • sól,
  • 3 łyżki masła,
  • śmietana,
  • cukier do posypania.

Przygotowanie:
Ryż ugotować na mleku, dodając łyżkę cukru i szczyptę soli. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z pozostałym cukrem, cynamonem (ile kto lubi) i podsmażyć na łyżce masła,  aż sok odparuje. Żarodoporne naczynie wysmarować masłem. Na spód wyłożyć połowę ryżu, na to podpieczone jabłka, na to resztę ryżu.  Na wierzchu ułożyć kilka plasterków masła (w sumie 1 łyżka). Zapiekać w 180 stopniach 30 – 40 minut. Podawać ze śmietaną i posypane cukrem.

Cukinia i bakłażan zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Cukinia i bakłażan zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • puszka pomidorów,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 40 minut. Następnie opłukać i osuszyć bakłażana. Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać sól, pieprz, oregano i rozgotować. Cukinię pokroić w plastry. Bakłażan i cukinię krótko obsmażyć z obu stron. Następnie układać na przemian w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem pomidorowym i obłożyć plastrami mozzarelli. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut.

Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Pieczone
Składniki:

  • 50 dag cukinii,
  • 50 dag bakłażana,
  • 75 dag pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 żółte papryki,
  • 120 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
Cebule pokroić na ćwiartki. Cukinie i bakłażana pokroić w plasterki 1 cm i podsmażyć 3 minuty na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę  pokroić w 2 cm kawałki. Bakłażana, cebulę, cukinię i paprykę wymieszać z resztą oliwy i przyprawami. Na wierzch natłuszczonej formy żaroodpornej wyłożyć warzywa. Ćwiartki pomidorów ułożyć na wierzchu.  Czosnek drobno posiekać i razem z natką pietruszki wysypać na warzywa. Zapiekać w 200 stopniach ok 30-40 minut.
Pieczone

Zapiekany seler naciowy

Zapiekany seler naciowy
Przepis na takiego selera znalazłam w serwisie Winiary.pl.

Składniki:

  • 1 kg selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 70 g masła,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 40 g startego sera żółtego.

Przygotowanie:
Łodygi selera obrać i pokroić na 6 cm kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na połowie masła, dodać seler i smażyć 5 minut. Następnie zalać bulionem i dusić 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim odcedzone kawałki selera. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać nią selera i posypać tartym serem oraz wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku 10 minut.

Zapiekana cukinia z ziemniakami

Zapiekana cukinia z ziemniakami
Składniki:

  • 60 dag cukinii,
  • 80 dag ziemniaków,
  • 250 ml bulionu,
  • 125 ml śmietany,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • starty ser.

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić również w plasterki. Układać w natłuszczonej żaroodpornej formie na przemian ziemniaki i cukinię.
Zapiekana cukinia z ziemniakamiBulion wymieszać ze śmietaną, masłem i tymiankiem, po czym zagotować doprawiając solą i pieprzem. Gorącym płynem zalać warzywa.
Zapiekana cukinia z ziemniakamiPiec pod przykryciem w piekarniku 250 stopni ok. 25minut. Następnie posypać bułką tartą i serem. Zapiekać jeszcze chwilę bez przykrycia, aż ser się rozpuści.