Category Archives: Zupy

Zupa pomidorowa z serem żółtym

zupa pomidorowa z serem

Składniki:

  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 marchewka,
  • 1,5 szkl. bulionu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Marchewkę drobno pokroić. Masło  rozpuścić na głębokiej patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją zimnym bulionem. Całość wlać do garnka, dodać pomidory, marchewkę i koncentrat. Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Ser żółty pokroić na małe kawałki. Zupę podawać z serem i natką pietruszki.

Krem pomidorowy z grzankami

krem pomidorowy  grzankami

Składniki:

  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 małej cebuli,
  • 1,5 szkl. bulionu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • paluszki grissini.

Przygotowanie:
Paluszki grissini pokroić na małe kawałki i podpiec chwilę w piekarniku na grzanki.

Cebulę, czosnek i marchewkę drobno pokroić. Na łyżce oliwy podmsażyć najpierw cebulę, potem dodać czosnek i marchewkę. Po chwili dodać pomidory i koncentrat. Po 5 minutach duszenia dodać bulion o gotować jeszcze 15 minut. Gotową zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Chłodnik

Chłodnik
Składniki:

  • pęczek botwinki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ogórek zielony,
  • pół pęczka rzodkiewki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • ząbek czosnku,
  • 500 ml kefiru,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
Botwinkę umyć, buraczki obrać i wszystko drobno posiekać. Zalać wodą, aletylko tyle żeby przykryło botwinkę i gotować ok. 15 minut. Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać i pokroić w malutką kostkę, rzodkiewkę również pokroić w malutkie kawałeczki.Jedno jajko pokroićw drobną kostkę. Kefir wymieszać z botwinką, ogórkami, rzodkiewką, posiekanym jajkiem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki, aż będzie mocno schłodzony. Pozostałe dwa jajka pokroić na ćwiartki i z nimi podawać chłodnik.

Zupa na sercach drobiowych

Zupa na sercach drobiowych
Składniki:

  • 20 dag serc drobiowych,
  • 1 marchewka,
  • kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki ryżu (lub kaszy),
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Serca oczyścić i dokładnie umyć. Wrzucić do litra wody i zagotować. Ewentualne szumowiny usunąć, jeśli będzie ich dużo można wyjąć serca,przepłukać i wrzucić do  litra świeżej wody. Znowu zagotować. Następnie wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, pora i przyprawy. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie wrzucić ryż i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku i gotowe.

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego
Składniki:

  • 50 dag selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 80 g sera topionego,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml śmietany
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Seler naciowy dokładnie umyć i drobno pokroić, cebulę również drobno posiekać.
Na rozgrzanym maśle0 zeszklić cebulę. Wrzucić do niej selera. Chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Dusić do miękkości. Następnie zmiksować. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie dodać serek topiony i cały czas na małym ogniu gotować aż ser się rozpuści.
Doprawić do smaku. Zdjąć z kuchenki i dodać śmietanę.
Świetnie smakuje z bagietką albo z grzankami serowymi.

Zupa pomidorowa – łatwa i szybka

Zupa pomidorowa - łatwa i szybka
Składniki:

  • 2 litry rosołu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 łyżek śmietany do zup,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina cukru,
  • ryż lub makaron,
  • posiekany koperek.

Przygotowanie:
Rosół podgrzać. Rozprowadzić w nim koncentrat pomidorowy. Pogotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Ryż lub makaron ugotować. Zupę podawać z ryżem i posypaną koperkiem.

Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa
Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po czym dodać mrożony szpinak.  Podlać bulionem. Poczekać jak się szpinak rozmrozi. Następnie zagotować całość, przyprawić pieprzem. Pogotować kilka minut. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
     

Zupa krem z cukinii z grzankami

Zupa krem z cukinii z grzankami
Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ziemniak,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%,
  • szczypta kolendry (jeśli ktoś lubi),
  • sól,
  • pieprz,
  • chleb na grzanki.

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy. Ziemniaki i cukinie umyć. Obrane ziemniaki i nieobraną cukinię pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć wszystko 5 minut, po czym zalać bulionem. Gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować wszystko na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i wymieszać.
Kromki chleba pokroić w kostkę i podpiec na patelni. Grzankami posypać zupę już  na talerzach

Zupa – krem ze świeżych szparagów

zupa-krem ze szparagów
Składniki:

  • 50 dag świeżych zielonych szparagów,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć. Odciąć główki, resztę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Pokrojone ziemniaki i końcówki szparagów zagotować w bulionie, aż zaczną się rozpadać. Osobno zagotować wrzątek z solą i cukrem. Wrzucić do niego na kilka minut główki, następnie wyjąć je i wsadzić do zimnej wody, po czym odcedzić.  Ugotowany bulion z pokrojonymi szparagami i ziemniakami zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę i wymieszać. Do zupy-krem wrzucić główki szparagów i podawać.

Botwinka

botwinka
Składniki:

  • pęczek botwinki (razem z małymi burakami),
  • 2 małe marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 2 ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • pęczek koperku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 100 ml  śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: 
Buraki, marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w kostkę. Zagotować litr wody i wrzucić do niej pokrojone warzywa. Liście botwinki pokroić, koperek posiekać. Po 20 minutach gotowania pokrojonych warzyw wrzucić do nich liście i koperek. Dodać cukier, sól i sok z cytryny. Gotować kolejne 10 minut. Wyłączyć kuchenkę i do zupy dodać śmietanę, Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.