Składniki:
- 25 dag krewetek oczyszczonych krewetek,
- 1 jajko,
- sól,
- biały pieprz,
- mąka,
- bułka tarta,
- 1/2 litra oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonych krewetek to należy je rozmrozić i osuszyć. Jeśli używamy świeżych to należy je 5 minut gotować w osolonej wodzie. Następnie schłodzić i oczyścić – mięso z ogona przeciąć wzdłuż na pół i usunąć cienkie jelito.
Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Osuszone krewetki obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, na koniec obtoczyć w bułce tartej. Tłuszcz do smażenia podgrzać. Krewetki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor (ok. 5 minut). Usmażone krewetki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
ooo zdecydowanie pomysł mi się podoba. Uwielbiam krewetki.