Składniki:
- 2 pstrągi,
- 1 łyżka mąki,
- 50 g cebuli dymki,
- 250 g płatków z migdałów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki śmietany,
- 1/2 łyżeczki soli,
- pieprz.
Przygotowanie:
Pstrągi oczyścić, zeskrobać łuski, opłukać i osuszyć. Natrzeć w środku sokiem z cytryny i solą. Odstawić na godzinę, Cebulę pokroić w cienkie paski i zeszklić na maśle. Przełożyć do osobnego garnka. Pstrągi obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałym po cebuli tłuszczu (ok. 8 minut z każdej strony). Do garnka z cebulą dodać, migdały, miód i śmietanę. Zagotować, dodać sos sojowy i doprawić. Usmażone pstrągi podawać polane sosem migdałowym.
Bardzo ciekawe rozwiązanie, muszę kiedyś wypróbować:)