Składniki:
- 80 dag filetów z ryby (np. dorsz),
- 4 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 pietruszka,
- 1/2 średniego pora,
- 200 g przecieru pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- mąką do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i osuszyć. Obtoczyć w mące i usmażyć.
Marchewkę i pietruszkę pokroić na małe paseczki (albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Cebule i pora pokroić w piórka. W garnku rozgrzać w łyżki oleju i wrzucić do niego warzywa. Podsmażyć 3 minuty, po czym zalać je szklanką wody (jeśli trzeba dolać troszkę więcej). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości ok. 15 minut. Następnie do warzyw dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Usmażoną rybę układać w naczyniu na zmianę z warzywami.
Można jeść na zimno i na ciepło.