• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Ryba po grecku

Ryba po grecku
Składniki:

  • 80 dag filetów z ryby (np. dorsz),
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 średniego pora,
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • mąką do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i osuszyć. Obtoczyć w mące i usmażyć.
Marchewkę i pietruszkę pokroić na małe paseczki (albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Cebule i pora pokroić w piórka. W garnku rozgrzać w łyżki oleju i wrzucić do niego warzywa. Podsmażyć 3 minuty, po czym zalać je szklanką wody (jeśli trzeba dolać troszkę więcej). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości ok. 15 minut. Następnie do warzyw dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Usmażoną rybę układać w naczyniu na zmianę z warzywami.
Można jeść na zimno i na ciepło.

Zobacz wpisy

Kompot z suszu
Drożdżowe babeczki z makiem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij