Składniki:
- 1 pierś z kaczki,
- 1 garść roszponki,
- 1 garść rukoli,
- 1 gruszka,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Sos:
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki musztardy.
Przygotowanie:
Pierś z kaczki umyć, osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.
Następnie na suchej patelni usmażyć kaczkę, kładąc na początek skórą do dołu. Odstawić do ostygnięcia.
Składniki na sos dokładnie wymieszać. Sałaty umyć i osuszyć. Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałki. Ostudzoną kaczkę pokroić na małe kawałki. Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem.