• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Lody cytrynowe

Lody cytrynowe
Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 125 ml mleka,
  • 60 ml soku z cytryny,
  • 55 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Sok z cytryny, cukier i szczyptę soli zmiksować i wstawić do lodówki. Mleko zagotować. Odstawić, żeby trochę przestygło. Żółtka miksować dolewając powoli jeszcze ciepłe mleko (niegorące!). Masę żółtkową wstawić na mały ogień i podgrzewać ciągle mieszając, tak by masa zgęstniała (nie gotować!). Następnie odstawić masę, żeby przestygła, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach chłodzenia obu mas ubić śmietanę kremówkę. Następnie wymieszać ją z masą cytrynową i żółtkową. Przelać całość do maszyny do lodów i dalej robić lody zgodnie z instrukcją do maszynki.

Zobacz wpisy

Muffiny herbaciane
Zupa krem z cukinii z grzankami

1 comment

  • Fashion
    14 lipca 2016

    Brzmi super, spróbuję dzisiaj.

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij