• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

W czym zamrażać jedzenie?

Wszystkie produkty spożywcze przed włożeniem do zamrażarki trzeba szczelnie zamknąć w opakowaniu. W czym zamrażać?

Plastikowe pojemniki, torebki i itd. powinny być wyprodukowane  z materiałów odpornych na działanie niskich temperatur.
Naczyń nie powinno się wypełniać po brzeg. Powinien zostać 1 cm przestrzeni od góry naczynia.

Pojemniki po np. twarogu, serach czy śmietanie można użyć do zamrażania tylko raz, ponieważ przy kilkukrotnym zamrażaniu takie opakowania stają się kruche i łamliwe.

Słoiki z zakrętkami (twist) można używać do zamrażania suchych składników, które nie zwiększają swojej objętości w czasie zamrażania. Trzeba pamiętać, aby produkty nie były wilgotne, ponieważ zamrożą się w bryłę.

Do zamrażania produktów w małych porcjach warto używać  urządzeń do zgrzewania folii. Dobrze, jeśli takie urządzenie ma możliwość odsysania powietrza.

Niezależnie w jakim opakowaniu mrożone będą produkty należy każdą mrożonką oznakować nazwą i datą, kiedy była mrożona.

 

Nawigacja wpisu

Jak oszczędzać energię podczas gotowania
Lody miętowe z czekoladą

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij