Składniki:
- 50 dag świeżych zielonych szparagów,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki śmietany,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć. Odciąć główki, resztę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Pokrojone ziemniaki i końcówki szparagów zagotować w bulionie, aż zaczną się rozpadać. Osobno zagotować wrzątek z solą i cukrem. Wrzucić do niego na kilka minut główki, następnie wyjąć je i wsadzić do zimnej wody, po czym odcedzić. Ugotowany bulion z pokrojonymi szparagami i ziemniakami zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę i wymieszać. Do zupy-krem wrzucić główki szparagów i podawać.