Składniki:
- 400 g mąki,
- 400 g miękkiego masła,
- 400 g brązowego cukru,
- 6 jajek,
- 120 g orzechów laskowych,
- 30 g pistacji,
- 90 g migdałów,
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 60 g suszonych fig,
- 60 g porzeczek,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- 60 ml likieru pomarańczowego.
Przygotowanie:
Figi i porzeczki wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Kiedy woda będzie letnia owoce osączyć. Figi posiekać. Kandyzowaną skórkę włożyć do miski i zalać wrzątkiem na 1 minutę. Następnie posiekać. Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodawać jajka, dodać likier. Dalej dodawać mąkę i przyprawy. Na koniec dodać owoce i bakalie. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez 2,5-3 godziny w 150 stopniach. Jeśli ciasto zacznie się przypalać przykryć je folią aluminiową.