• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  13/05/2011

Ciasto owocowo-bakaliowe

by Magda

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 400 g miękkiego masła,
  • 400 g brązowego cukru,
  • 6 jajek,
  • 120 g orzechów laskowych,
  • 30 g pistacji,
  • 90 g migdałów,
  • 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 60 g suszonych fig,
  • 60 g porzeczek,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • 60 ml likieru pomarańczowego.

Przygotowanie:
Figi i porzeczki wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Kiedy woda będzie letnia owoce osączyć. Figi posiekać. Kandyzowaną skórkę włożyć do miski i zalać wrzątkiem na 1 minutę. Następnie posiekać. Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodawać jajka, dodać likier. Dalej dodawać mąkę i przyprawy. Na koniec dodać owoce i bakalie. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez 2,5-3 godziny w 150 stopniach. Jeśli ciasto zacznie się przypalać przykryć je folią aluminiową.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Ciasto ogrodowe
Rolada wiosenna

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij