Składniki:
- 35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej drobno zmielonej,
- 25 dag masła,
- 20g cukru,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 10 dag kaszy jaglanej,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki marmolady morelowej,
- 75 dag wiśni,
- 15 dag galaretki jabłecznej.
Przygotowanie:
Z mąki, miękkiego masła, cukru, śmietany, jajka i soli wyrobić kruche ciasto i schłodzić. Kaszę jaglaną dodać do mleka i zagotować ze szczyptą soli, przykryć, odstawić do napęcznienia. Lekko wystudzić, letnią kaszę wymieszać z miodem. Ciasto zagnieść, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Placek nakłuć w kilku miejscach, posmarować marmoladą, a następnie kaszą jaglaną. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w 200 stopniach przez 20 minut. Gorący placek posmarować galaretką jabłkową.