Składniki:
- 500g podudzia z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1cm kawałek imbiru,
- pęczek cebuli dymki,
- 1 żółta papryka,
- 3 papryczki chili,
- 60g orzeszków ziemnych,
- pieprz syczuański,
- 2 łyżki oleju.
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka octu ryzowego,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól.
Składniki na sos:
- 140ml wody,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Oddzielić mięso z kurczaka od kości i skóry, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z marynatą i odstawić na godzinę.
Składniki na sos wymieszać także wymieszać ze sobą.
Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić na małe kawałeczki, żółta paprykę pokroić w kostkę, cebulę dymkę również pokroić i odłożyć trochę zielonej części do dekoracji. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
W woku lub na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę, papryki, czosnek i imbir. Kiedy warzywa będą zeszklone dodać kurczaka i smażyć aż się zarumieni. Doprawić pieprzem. Następnie wlać na patelnie przygotowany wcześniej sos i chwile gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać.
Podawać np. z ryżem lub z makaronem ryżowym. Przed podaniem posypać zieloną dymką.