Składniki:
- 50 dag jabłek,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki ryżu,
- 3 łyżki cukru,
- cynamon,
- sól,
- 3 łyżki masła,
- śmietana,
- cukier do posypania.
Przygotowanie:
Ryż ugotować na mleku, dodając łyżkę cukru i szczyptę soli. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z pozostałym cukrem, cynamonem (ile kto lubi) i podsmażyć na łyżce masła, aż sok odparuje. Żarodoporne naczynie wysmarować masłem. Na spód wyłożyć połowę ryżu, na to podpieczone jabłka, na to resztę ryżu. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków masła (w sumie 1 łyżka). Zapiekać w 180 stopniach 30 – 40 minut. Podawać ze śmietaną i posypane cukrem.
Smak dzieciństwa. Po prostu 🙂