Przepis z http://www.mojewypieki.com/przepis/delikatne-cytrynowe-placuszki-z-mascarpone
Składniki:
- 125 g serka mascarpone,
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,75 szkl. mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny.
Przygotowanie:
Mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę z cytryny zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać ciepłe np. z cukrem pudrem.