Składniki:
- 1 łyżka herbaty ziołowej (u mnie mieszanka rooibosa z cytryną i pomarańczą, ale może być inna, a nawet czarna) ,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Herbatę zalać 1/3 szklanki wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka, cukier i sok z cytryny utrzeć na krem. Śmietankę ubić. Krem jajeczny wymieszać z zimną herbatą, następnie dodać ubitą śmietanę. Ostrożnie wymieszać i przełożyć do maszyny do lodów.
Lody można zrobić również bez użycia maszyny. Gotową masę włożyć do pudełka i zamrozić.
W rzeczywistości lody są trochę ciemniejsze niż wyszły na zdjęciu.
Zaintrygowałaś mnie, z przyjemnością bym spróbowała 🙂
ależ intrygujący smak:)