• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta, Desery, Wegetariańskie  /  10/06/2013

Waniliowo-kakaowa stefanka na herbatnikach

by Magda

Waniliowo-kakaowa stefanka na herbatnikach
Składniki na ciasto:

  • 60 herbatników,
  • 1,5 litra mleka,
  • 1,5 szklanki kaszy manny,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 2 płaskie łyżki kakao.

Składniki na polewę:

  • 1/3 kostki masła,
  • łyżka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao.

Waniliowo-kakaowa stefanka na herbatnikach
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć 20 herbatnikami. Połowę mleka, masła, cukru i całe kakao podgrzewać razem aż cukier i tłuszcz się rozpuszczą. Powoli dosypywać połowę kaszy manny i szybko mieszać, żeby powstała gładka masa. Zdjąć z ognia jak masa będzie już tak gęsta, że ciężko będzie ją mieszać. Wylać gotową masę kakaową na herbatniki i wyrównać. Ułożyć na masie kolejne 20 herbatników. Pozostałą połowę mleka, masła i cukru zagotować i znowu dosypywać kaszę i zrobić tym razem białą masę. Na koniec dodać do niej aromat waniliowy. Wylać na herbatniki i wyrównać. Całość przykryć trzecią warstwą herbatników. Dobrze jest ciasta trochę obciążyć, ale delikatnie, żeby nie połamać herbatników. Jak masy będą już zimne przygotować polewę. Wszystkie składniki na polewę wrzucić do rondelka i podgrzewać do czasu jak tłuszcz i cukier się rozpuszczą i polewa będzie gładką. Wylać polewę na ciasto i równo rozsmarować. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Waniliowo-kakaowa stefanka na herbatnikach

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Kotlety mielone z ryżem
Zupa pomidorowa – łatwa i szybka

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij