Garnki i patelnie powinny mieć idealnie równe dno, by dokładnie przylegały do płytki grzewczej kuchenki elektrycznej. Dodatkowo materiał z którego są wykonane powinien jak najlepiej przewodzić ciepło. Sprawdza się tutaj zasada, że im cięższy tym lepszy. Warto zużywać pokrywek. Gotowanie w zamkniętych naczyniach pozwala zmniejszyć zużycie energii o co najmniej 30%. Pokrywki powinny być idealnie dopasowane do garnków, tak by skraplająca się para wodna nie ściekała na płytę grzewczą.
W czasie gotowania powinno się dopasować wielkość naczynia do wielkości płyty grzewczej (średnica garnka powinna być o ok. 2 cm większa od średnicy płyty). To zapobiega stratom ciepła.
Na 5-10 minut przed planowanym zakończeniem gotowania można wyłączyć piekarnik lub płytę. Temperatura przez ten czas będzie utrzymywać się na zbliżonym poziomie.
Dobrą inwestycją będzie zakup szybkowaru. Pozwala on na skrócenie czasu gotowania nawet o 50-70%.
Piekarnik w porównaniu z płytami grzewczymi zużywa dużo więcej energii, dlatego najlepiej przygotowywać w nim większe porcje. Drzwiczki włączonego piekarnika należy otwierać tylko jeśli to konieczne. Inaczej będą znaczne straty ciepła podczas pieczenia.