Składniki:
- 30 dag mrożonego szpinaku,
- 30 dag mąki pszennej,
- 15 dag bułki tartej,
- 40 g masła,
- 3 łyżki siekanego szczypiorku,
- 4 jajka,
- łyżeczka soli,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić na sitku. Dodać mąkę i szklankę wody. Wymieszać i odstawić na chwilę. Masło rozgrzać i przesmażyć na nim bułkę tartą na brązowo. Do ciasta szpinakowego dodać jajka, przyprawy, bułkę i szczypiorek. Wszystko wymieszać i uformować łyżeczką kluski. Ugotować w osolonym wrzątku.
Świetnie smakują np. z rosołem lub zupą pomidorową.
Przyznaję, że przepis mnie zaciekawił, gdyż nigdy nie miałam okazji spróbować takich kluseczek. Chętnie więc powtórzę je u siebie w domu.
Dziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki