Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 200 g sera feta,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Farsz: Masło roztopić na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem szpinak. Dusić aż woda odparuje, po czym dodać fetę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto: Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą. Wyrabiać, aż będzie elastyczne. Odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać kółka,nakładać na nie łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi (ja używam do tego maszynki do lepienia pierogów 🙂 ) Pierogi ugotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
Pychota:)Polecam
Pyszne pierożki, u mnie dziś naleśniki właśnie ze szpinakiem, tylko zamiast fety do farszu dodaję ser Bałkański(np. z lidla), troszkę mniej słony 🙂
Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Jedne z moich ulubionych 🙂