Składniki:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być np. z obiadu poprzedniego dnia),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- natka zielonej pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- pół łyżeczki masła,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na odrobinie masła. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do nich cebulę, jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i mąkę. Wszystko wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie się lepiło można dodać jeszcze trochę mąki. Z gotowego ciasta formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Kotlety świetnie smakują z różnymi sosami.
100g kotletów ziemniaczanych to ok. 240 kCal i zawiera:
-białko: ok. 4 g,
-tłuszcze: ok. 12 g,
-węglowodany: ok. 30g.
Uwielbiam takie kotleciki! Najlepsze – oczywiście Mamusi… z sosem pieczarkowym 😉