Składniki:
- ogórki gruntowe (7-8 na litrowy słoik),
- woda (3 szkl. wody na 1 kg ogórków),
- ocet (1 szkl. octu na 1 kg ogórków),
- cukier (1 łyżka na 1 kg ogórków),
- sól (1 łyżka na 1 kg ogórków),
- liść laurowy ( 2 małe liście na litrowy słoik),
- ziele angielskie(5 ziaren na litrowy słoik),
- chrzan (2 3-centymetrowe kawałki na litrowy słoik),
- gorczyca (1/4 łyżeczki na litrowy słoik).
Przygotowanie:
Dobrze umyte ogórki ułożyć ciasno w słoikach, do każdego słoika włożyć liście laurowe, ziele angielskie, chrzan i gorczycę. Wodę zagotować z solą, cukrem i octem. Gorącą zalać słoiki. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Można dodatkowo zapasteryzować.