Składniki:
- 4 filety z łososia,
- 1 cukinia,
- 6 ząbków czosnku,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 10 liści bazylii,
- 30 g masła,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Cukiniowe ragout
Cukinię umyć i obciąć oba końce. Przekroić ją na pół, a następnie pokroić na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm). 3 ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek, aż się zarumieni. Dodać plastry cukinii, posolić, popieprzyć i chwilę smażyć. Podlać winem i krótko gotować. Potem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekane 6-8 liści bazylii. Na koniec zagęścić masłem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Filety z łososia
Filety z łososia oczyścić, posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć filety z jednej strony. Dodać gałązki świeżego tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku. Potem filety obrócić i krótko smażyć z drugiej strony. Patelnię odstawić z ognia, filety zostawić, żeby powoli doszły. Przed podaniem filety skropić świeżym sokiem z cytryny.
Na talerz wyłożyć najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdobić resztą liści świeżej bazylii. Skropić oliwą z oliwek i posolić.