• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ryby i owoce morza  /  15/08/2015

Filety z łososia z cukiniowym ragout

by Magda

Losoś z cukiniowym ragout

Składniki:

  • 4 filety z łososia,
  • 1 cukinia,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 10 liści bazylii,
  • 30 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 1/2 cytryny.

Przygotowanie:
Cukiniowe ragout
Cukinię umyć i obciąć oba końce. Przekroić ją na pół, a następnie pokroić na grubsze plastry (mniej więcej 1,5 cm). 3 ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek, aż się zarumieni. Dodać plastry cukinii, posolić, popieprzyć i chwilę smażyć. Podlać winem i krótko gotować. Potem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekane 6-8 liści bazylii. Na koniec zagęścić masłem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Filety z łososia
Filety z łososia oczyścić, posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć filety z jednej strony. Dodać gałązki świeżego tymianku oraz pozostałe ząbki czosnku. Potem filety obrócić i krótko smażyć z drugiej strony. Patelnię odstawić z ognia, filety zostawić, żeby powoli doszły. Przed podaniem filety skropić świeżym sokiem z cytryny.

Na talerz wyłożyć najpierw ragout z cukinii, potem filety z łososia i ozdobić resztą liści świeżej bazylii. Skropić oliwą z oliwek i posolić.

Tags

  • obiad

Nawigacja wpisu

Marchewka z groszkiem
Sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij